Robin Bengtsson med hans statyett efter vinsten. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Robin Bengtsson vinner Melodifestivalen 2017

Uppdaterad
Publicerad

Folket valde Nano och ”Hold on” men det blev den internationella juryn som bestämde Sveriges bidrag till Eurovision song contest.

Robin Bengtsson, Jon Henrik Fjällgren, Nano eller Wiktoria? Det var ett ovanligt vidöppet startfält i år. Något som också märktes när SVT lät festivalexperterna tippa utgången av årets final. Och även bettingbolagen hade en hel kvartett med artister som riktiga lågoddsare.

Men det blev alltså till slut Robin Bengtsson som stod som segrare med låten ”I Can't go on”.

– Det är fantastiskt att få representera Sverige, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt oväntat. Jag vet inte om jag tagit in det än, det kommer nog som en chock när jag vaknar imorgon.

Internationell favorit

När den internationella juryn hade rapporterat in sina röster låg Robin Bengtsson, som knep sin direktplats till finalen i Växjö, i topp med 96 poäng. Nano var näst mest populär bland de internationella jurygrupperna, och Mariette låg på en tredje plats. Förhandstippade Wiktoria fanns då långt ned i resultatlistan med bara 29 poäng.

Och dramatiken fortsatte när de svenska folkets röster började trilla in. Robin Bengtsson var bara tredje mest populär hos tv-tittarna. Näst mest populär hos folket var Wiktoria, medan Nano tog hem den segern. 

Snuvades på segern

Men det räckte alltså inte med tv-tittarnas röster för Nano, som efter att jurygruppernas röster lades ihop med folkets fick nöja sig med en andra plats.

I eftersnacket berättar Nano att han ändå ser sig som en segrare.

– Ja, jag vann ju svenska folkets röster.

Missa inte: Nano: Sverige har chockat mig med sin kärlek

Och Robin Bengtsson tycker inte att det är konstigt att Nano gick hem hos tittarna.

– Nej, det var inte så förvånande. Jag älskar hans låt jättemycket också. Och han är en supergrym sångare, säger han till Kulturnyheterna.

Tävlar i maj

Eurovision song contest anordnas i maj i Ukrainas huvudstad Kiev. Finalen äger rum 13 maj, men innan en startplats där måste Robin Bengtsson kvala i en av två semifinaler.

Och med valet av Robin Bengtsson blir sannolikt de eventuella storpolitiska konflikterna inte en fråga. Annat hade det blivit med en seger för Owe Törnqvist som gjort sig känd som den i särklass mest Putinkritiska artisten i startfältet.

Frågetecken i Kiev

Årets ESC-värd Ukraina har anordnat evenemanget en gång tidigare efter att Ruslana vann hela tävlingen. Men i år har det rapporteras om svårigheter i förberedelserna inför tävlingen. Problemen ska handla om avhopp och konflikter, och för att styra upp programmet värvades nyligen Christer Björkman.

Förutom problemen med ESC pågår ett inbördeskrig i Ukrainas östra delar. Ett krig som visserligen inte märks så mycket i huvudstaden, men som präglar landet.

Läs också: Så är kriget i Ukraina just nu

Säkerhetsaspekterna är dock inget som Robin Bengtsson, ännu, har tänkt särskilt mycket på.

– Jag är inte tillräckligt insatt för att ens uttala mig om det. Det får man i så fall ta ställning till om man skulle vinna, sade Bengtsson till Kulturnyheterna efter genrepet på fredagskvällen.

Sommaren intecknad

Strax efter att Bengtsson stod som segrare på lördagskvällen hade han ännu inte börjat fundera på hur, eller ens om, några förändringar skulle göras i numret inför Kiev.

– Så långt har jag inte hunnit tänka. Jag har inte planerat för det här.

Läs också: Så byggs en Eurovisionvinnare

Men oavsett hur det går i Kiev så har Robin Bengtsson att göra hela sommaren eftersom han ska ut på en redan inbokad Diggilooturné. Och vinsten i Melodifestivalen påverkar inte de planerna.

– Den kommer fortskrida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen

Mer i ämnet