Tony Visconti och framsidan till David Bowies nya album (beskuret). Foto: Scanpix/Sony Music

Visconti trodde Bowie-omslaget var skämt

Uppdaterad
Publicerad

David Bowie är tillbaka med ny musik, ny musikvideo och en minst sagt speciell skivdesign. Men det blir ingen turné.

När nu glamrockkungen David Bowie ska släppa sitt första album på tio år, finns mycket information på nätet i god tid inför släppet. Man kan både läsa om låtarna och se skivomslaget på nätet.

Just omslaget har orsakat en ganska livad diskussion bland fans och popkritiker. Designern Jonathan Barnbrook som formgav David Bowies album ”Heathen” 2002 har fått äran att ge också den nya skivan ”The Next Day” ett ansikte, och resultatet är väldigt speciellt.

David Bowie är tillbaka

Täcker över ”Heroes”

Omslaget består av framsidan till David Bowies legendariska album ”Heroes” från 1977. Mitt på bilden, framför Bowies ansikte, har Jonathan Barnbrook lagt en vit, kvadratisk ruta. På den står den nya skivtiteln ”The Next Day”. Dessutom har den tidigare albumtiteln strukits över med svart penna.

Reaktionerna på nätet har varit blandade. Många kritiserar designen, medan vissa – som en skribent på brittiska The Guardian – kallar det återvunna skivomslaget för ”ett genidrag”.

Ville göra något nytt

sin egen hemsida förklarar Jonathan Barnbrook tanken bakom sin design. Han skriver bland annat att ”vi ville göra något annorlunda med det, vilket är svårt på ett område där allt redan är gjort förut – och vi vågar tro att det här är något nytt”. Barnbrook förklarar att det övertäckta ”Heroes”-omslaget ska symbolisera rock- och popmusikens själ, som handlar om att vara här och nu och glömma det som har varit.

Nu ger David Bowies producent Tony Visconti sin syn på saken. I en ny, längre intervju hos musiktidningen Rolling Stone säger Visconti att han först inte trodde sina ögon:

– Jag var inte säker på om det där var omslaget. Jag trodde att något fan hade gjort ett skämtomslag, säger han till tidningen.

Ingen turné för Bowie

David Bowies trogne medarbetare ser i alla fall en fördel med designen:

– Jag tycker att den är jättebra! Den ger honom bra med utrymme för att skriva sin autograf på mitten.

I samma Rolling Stone-intervju säger Tony Visconti att David Bowie inte kommer åka på någon turné i samband med skivsläppet. Däremot kan han tänka sig att ge någon enstaka konsert om han får lust.

Tony Visconti har producerat David Bowies album sedan ”Space Oddity” som släpptes år 1969.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

David Bowie är tillbaka

Mer i ämnet