Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Expos reporter Erik Glaad berätta om nazistiskt material som sprids på Spotify. Foto: John Kassman/SVT

Trots policy mot nazism: Vit makt-musik och högerextrema poddar sprids på Spotify

Uppdaterad
Publicerad

Vit makt-musik och poddar med högerextrema avsändare sprids på flera strömningstjänster, bland annat på Spotify, trots att det strider mot plattformarnas egna regler om nazistiskt och hat-uppviglande innehåll. Ett av banden är Pluton Svea, ett av Sveriges mest kända nazistiska band.

– De har genomgående ett nazistiskt bildspråk på sina omslag och hyllar nazismen i texterna, säger Erik Glaad, reporter på den antirasistiska tidsskriften Expo som har granskat hur vit makt-grupper sprider sitt budskap genom musik och poddar på Spotify.

Pluton Sveas senaste skiva består av dansbands- och rockabillyversioner av deras äldre låtar. Till exempel ”Stöveltramp”, en låt som handlar om att gå i strid för den ariska rasen och där svastikafanan omsjungs som en underbar syn.

Nazistiskt innehåll

Efter Expos publicering har Spotify plockat bort Pluton Svea-skivan.

– Att det krävs en journalistisk granskning för att Spotify ska agera mot ett så här tydligt exempel på rent nazistiskt innehåll säger något om hur illa teknologin de förlitar sig på för att hålla rent på plattformen fungerar, säger Erik Glaad.

En talesperson på Spotify skriver att de hittills under året har identifierat tusentals publiceringar som strider mot deras policy, genom en kombination av mänskliga och algoritmiska granskningsmetoder, och att de då har plockats bort. Trots det finns flera andra vit makt-band som till exempel Enhärjarna och Svensk ungdom kvar på plattformen.

Finns på Apple music

På Spotify finns också flera poddar med kopplingar till den högerextrema miljön. En av de största aktörerna bakom den typen av poddar är ”Det fria sverige”, som Glaad beskriver som en vit makt-organisation.

– Man vill nå människor utanför sin egen bubbla. Det är viktigt för dem och därför är det viktigt att de tjänster som inte vill vara en del i deras propagandaspridning tar sitt modereringsarbete på allvar.

Spotifys talesperson skriver att utöver själva innehållet så spelar också kontexten roll och att det ”innebär att innehåll som inte tydligt uppmuntrar till våld eller hat kan tillåtas att finnas kvar på plattformen”.

Strömningstjänsten Apple music tillhandahåller också vit makt-musik på sin plattform, men har plockat bort Pluton Svea-skivan efter att Kulturnyheterna kontaktat dem för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.