Hör vad Maria Lantz önskar hon gjort annorlunda i debatten om Vita havet. Foto: TT

Maria Lantz rektor på Konstfack medger misstag efter rasismdebatt om Vita havet

Uppdaterad
Publicerad

Under 2021 rasade en debatt på kultursidor och i sociala medier om Konstfack i allmänhet och utställningsrummet Vita havet i synnerhet. Detta ledde bland annat till att professor Sara Kristoffersson sjukskrev sig på deltid. Nu medger rektor Maria Lantz att hon och ledningen borde ha agerat annorlunda.

I en debattartikel publicerad i Aftonbladet skriver Maria Lantz att det är uppenbart att hon ”som rektor inte gjort tillräckligt för att säkerställa Kristofferssons rätt att känna sig trygg och välkommen på sin arbetsplats”.

– Om det hade hänt i dag skulle jag ha kallat till fysiska möten, det hade varit mycket lättare och mer kraftfullt. Nu var det här under pandemin och mycket skedde på distans, och debatten tog även plats på sociala medier, säger Maria Lantz till Kulturnyheterna.

– Antagligen hade jag kunnat göra det här trots pandemin. Men det gjorde jag inte, och det ångrar jag.

Omdiskuterat förslag offentliggjordes

Redan 2019 föreslog det anonyma konstnärskollektivet Brown Island att Konstfacks utställningslokal Vita havet skulle byta namn. Gruppen ansåg att namnet symboliserade den vita homogeniteten på skandinaviska konsthögskolor, vilket enligt dem utgjorde ett demokratiskt problem.

Förslaget togs upp i skolans ledningsgrupp. Konstprofessorn Sara Kristoffersson som satt med i gruppen argumenterade för att namnet inte hade med rasism att göra. I januari 2021 skrev hon också en debattartikel i Dagens Nyheter som gjorde namnbytesförslaget offentligt.

44 kollegor replikerade senare i samma tidning med en egen artikel i vilken man bland annat framförde att Kristoffersson skadat förtroendet i relationen mellan studenter och lärare. Kristoffersson sjukskrev sig på deltid. Förslaget om namnbytet avslogs senare i processen.

Det är just i hanteringen av denna namninsamling som Maria Lantz menar att man på Konstfack kommit till korta.

Anser du att du kan sitta kvar som rektor?

– Jag anser att jag har förtroendet. Och skulle det på något sätt rubbas kommer jag inte sitta kvar så länge till, jag har ett år kvar på den här stolen, säger Maria Lantz.

Kommer efter bok om händelsen

Den självkritiska texten kommer efter att Sara Kristoffersons bok ”Hela havet stormar” publicerats, i vilken hon berättar om sin upplevelse av månaderna som följde debatten. Hon vittnar om hur hon känt sig uthängd och orättvist behandlad.

– Att man nu medger på Konstfack att man har behandlat den här situationen på ett felaktigt sätt är en liten framgång. Men det är fortsatt hög tid för självkritik, säger Sara Kristoffersson till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.