Hör Konstfacks rektor Maria Lantz om hur hon upplever stämningen på skolan. Foto: SVT

Konstfacks rektor: Har inte sett några motsättningar på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Konsthögskolan Konstfack i Stockholm har debatterats intensivt av studenter, lärare och utomstående den senaste månaden. Rektor Maria Lantz hoppas nu att debatten kan föras mer internt och tonar ner bilden av stora konflikter på skolan.

– Vi diskuterar med varandra och ibland tycker vi olika. Men jag har inte sett några motsättningar, säger hon i SVT:s Kulturveckan.

Debatten grundar sig i att studentkollektivet Brown island lyft frågor om representation och rasism och har velat byta namn på skolans stora utställningssal Vita havet.

Förslaget har väckt kritik, bland annat från en professor på skolan som menar att namnet Vita havet inte har något med rasism att göra och därför inte bör ändras.

De senaste veckorna har debatten förts offentligt genom inlägg i bland annat Dagens Nyheter.

– Just nu är det klart att vi alla är ganska skakade. Det har blivit följder med ganska otrevliga kommentarer och ett ifrågasättande om vi verkligen ska ha de skattepengar vi har. Men jag är övertygad om att vi lär oss av detta, säger skolans rektor Maria Lantz i SVT:s Kulturveckan.

Se hela intervjun med Maria Lantz i Kulturveckan i SVT Play eller i SVT 1 klockan 22.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Kultur
Mer Nyheter