De nominerades i kategorin Bästa kvinnliga skådespelare. Foto: TT

Vit hud dominerar på Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan presenterades nomineringarna till årets Oscarsgala. Snabbt efter tillkännagivandet kritiserades galan för att enbart premiera vita personer, företrädesvis män.

Av alla nominerade i kategorierna Bästa manliga och kvinnliga skådespelare var det inte en enda som inte hade vit hudfärg. Något som väckte reaktioner inte minst på sociala medier.

Hashtaggen ”OscarsSoWhite” dök snart upp på Twitter och kritiken mot juryn har under helgen vuxit.

Endast sju procent icke-vita

Det är inte första gången Oscarsgalan mottar den här typen av kritik, trots det har inte mycket förändrats. Brittiska The Mirror gjorde en undersökning som visade att av alla de som nominerats för sin skådespelarinsats sedan galan startade för 88 år sedan har endast sju procent varit icke-vita.

Hälften av de icke-vita kvinnor som vunnit en Oscar har antingen spelat slavar eller hembiträde.

Svarar på kritiken

Nu har Oscarsjuryns ordförande Cheryl Bone Isaac tagit till orda och svarat på kritiken.

I en intervju med nyhetsbyrån AP säger hon att juryn ”de senaste två åren har gjort större framsteg än någonsin tidigare mot att bli en mer varierad och inkluderande organisation”. Men hon tillägger också att hon gärna skulle se en större kulturell mångfald bland nomineringarna.

Hollywood ger ”homogen bild av världen”

Kanske kan en del av kritiken besvaras av att hela Hollywood, som ofta ligger bakom filmerna som prisas på Oscarsgalan, har brister när det kommer till att visa USA:s mångfald. Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om en studie som utgår från nästan 4.000 karaktärer i de 100 mest inkomstbringande Hollywoodfilmerna från 2013.

Trots den förändrade demografin i USA anser författarna till rapporten att filmerna ”fortfarande visar en homogen bild av världen”. Läs mer om studien här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.