• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Washington Post tredubblar antalet klimatjournalister

Uppdaterad
Publicerad

En av världens mest inflytelserika tidningar gör en historisk satsning på klimatbevakning. Washington Post tillkännagav nyligen att  antalet klimatreportrar ska tredubblas och ska stationeras över hela världen. Och man har en plan för hur man ska nå ointresserade läsare.

För  några år sedan var det legendariska mediehuset nära konkursens brant när ägarfamiljen Graham sålde till Amazon-miljardären Jeff Bezos. Sedan dess har tidningen ändrats från grunden. En av första nysatsningarna har varit på techbevakning och nu är det dags för nästa – antalet klimatjournalister tredubblas.

– Vi betraktar klimatfrågan och den gröna omställningen som en av de viktigaste globala nyheterna. Klimatkrisens effekter är synligare än någonsin.Vi försöker förnya och bredda klimatjournalistiken med starka berättelser och med visuell och interaktiv grafik, berättar klimatredaktören Juliet Eilperin.

Eilperin leder tillsammans med klimatredaktören Zach Goldfarb det 50-tal av tidningens 1000 medarbetare som enbart bevakar klimatet. Reportrarna är specialiserade på områden som klimatvetenskap, utrikespolitik och näringsliv, men en del jobbar bara med det mer vardagsnära och konstruktiva.

Satsar på konstruktiv journalistik

Med nya redaktionella vinjetter som ”Klimatcoachen” och  ”Klimatvisionärerna” vill tidningen inspirera och vägleda läsarna, särskilt de som vill fatta mer klimatsmarta beslut i vardagen. En artikel om hur man brygger sitt kaffe mest klimatsmart blev vida läst och den oväntade slutsatsen: att så kallade kaffekuddar var mest klimatsmart, skapade stort engagemang bland läsarna.

Riskerar ni att kompromissa med ert journalistiska oberoende?

– Nej, svarar Juliet Eilperin, vi väljer inte sida men ser det som vår uppgift att vara en guide i det som sker med vår planet.

Genom att satsa på det konstruktiva så hoppas Washington Post nå en växande grupp mediekonsumenter som kallas ”nyhetsundvikarna”. Rapportering om krig, klimatkris och energikris blir övermäktig för en del.

– Att då också erbjuda nyheter om de mest innovativa klimatlösningarna och lyfta fram de människor som inspirerar är en kommersiell nödvändighet, säger Zach Goldfarb till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.