Filmproducenten Harvey Weinstein (i blå tröja) vid polishuset på Manhattan. Foto: TT

Harvey Weinstein begärs häktad av åklagare

Uppdaterad
Publicerad

En åklagare har begärt filmproducenten Harvey Weinstein åtalad. Detta efter att han lämnat över sig själv till polisen i New York. Weinstein förnekar anklagelserna och kommer att agera för att de ska läggas ned så fort som möjligt.

Enligt åklagaren kan Harvey Weinstein släppas mot en borgensumma på en miljon dollar men att han är tvungen att ha på sig en spårsändare och får inte resa utanför delstaterna New York och Connecticut.

Åklagaren anser att Weinstein ”använde sin höga position, pengar och makt” till att lura till sig unga kvinnor i situationer där han kunde kränka de sexuellt, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Weinsteins försvarsadvokat förnekar Weinstein samtliga anklagelser och att han tänker agera för att anklagelserna ska läggas ned så fort som möjligt.

Begränsad rörelsefrihet

Nästan åtta månader efter att Harvey Weinsteins tidigare ställning i den amerikanska filmbranschen gått upp i rök infann han sig på en polisstation på Manhattan i New York.

Iklädd en mörk blazer trängde sig Weinstein genom en skock fotografer för att lämna sina fingeravtryck och bli fotograferad – ett så kallat mug shot – inne på stationen. Sedan bar det av till en rättssal där den forne mogulen försågs med övervakningsutrustning. Weinstein kommer även att lämna ifrån sig sitt pass – allt för att begränsa hans rörlighet under de kommande månaderna.

Fler än 70 kvinnor har anklagat Weinstein för övergrepp, bland annat våldtäkt. och enligt poliskällor väntas Weinstein bli åtalad för ett fall av våldtäkt och för att vid ett annat tillfälle ha tvingat en kvinna att utföra oralsex på honom.

Nekar konsekvent

Filmproducenten har hela tiden nekat till anklagelserna om sexuella handlingar utan samtycke.

Tidigare i veckan meddelade federala åklagare i New York att de inlett en utredning om sexbrott mot Harvey Weinstein. Utredningen sägs också undersöka om han har lurat eller pressat kvinnor att resa över delstatsgränser med uppsåt att utsätta dem för övergrepp, vilket är ett federalt brott i USA.

Varken Harvey Weinsteins talesperson eller hans advokat vill kommentera de stundande möjliga åtalen.

Fakta: Harvey Weinstein-skandalen

Visa
  • Skandalen kring Weinstein briserade i början av oktober i fjol efter artiklar i The New York Times och The New Yorker. En rad kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd, Rose McGowan, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette gick ut och anklagade Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter som pågått under flera årtionden.
  • Avslöjandet om Weinsteins systematiska sexuella övergrepp blev startskottet för hela #metoo-rörelsen, som fått kvinnor att vittna om övergrepp i många olika länder och branscher. Weinstein, som nekar till brott, sparkades från det egna bolaget The Weinstein Company som han grundade tillsammans med sin bror 2005.
  • The Weinstein Company har sedermera gått i konkurs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet