Foto: SVT.

Ai Weiwei central i klassisk utställning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet länder som vill delta i Venedigbiennalen bara ökar. Runt en halv miljon besökare väntas komma.

Det encyklopediska palatset är huvudtemat på Venedigbiennalens 55:e utställning. Idén om konsten som uppslagsverk och kunskapskälla. Paviljonger från 88 länder ställer ut, och den nordiska paviljongen representeras i år av Finland.

I tyska paviljongen ställer bland annat den kinesiske konstnären Ai Weiwei ut sitt verk ”Bang” i form av 866 traditionella kinesiska pallar.

Ai Weiwei

– Jag tror att vi måste förstå att Ai Weiwei är en modig konstnär som vågar säga sanningen om verkligheten i Kina, säger Susanne Gaensheimer, curator på tyska paviljongen.

Ai Weiwei är själv inte närvarande eftersom han inte får lämna Kina.

– Han helt orädd och det är viktigt att hans konst finns representerad eftersom han inte bara talar för sig själv utan även för alla andra som är förtryckta i Kina och runt om i hela världen, säger Susanne Gaensheimer.

Den första Venedigbiennalen hölls för över hundra år sedan men trots att utställningen är en slags 1800-tals konstruktion fortsätter publiken att komma. Biennalen håller öppet fram till i november.

Reporter i inslaget: Sindra Grahn

Foto: Peter Frick och Kalle Lindberg

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ai Weiwei

Mer i ämnet