Den kinesiske konstnären Ai Weiwei på väg till Alcatraz utanför San Francisco. Bilden är ett montage. Foto: Scanpix

Ai Weiwei till Alcatraz

Uppdaterad
Publicerad

Den legendariska fängelseön Alcatraz kan bli nästa utställningsplats för Ai Weiweis konst.

Den kinesiske konstnären och dissidenten Ai Weiwei vill ställa ut på den gamla fängelseön i San Francisco-bukten som i dag är nationalpark.

Tidningen The Art Newspaper rapporterar att det är den ideella organisationen For-Site som tillsammans med Ai ligger bakom planerna. I nuläget förhandlar de med företrädare för Alcatraz om projektets detaljer.

Ai Weiwei

Om allt går i lås kan utställningsprojektet spikas inom en månad och öppna för publik nästa höst.

Organisationen For-Site grundades i San Francisco 2003. Deras verksamhet bygger på övertygelsen att konsten kan inspirera till nytänkande dialog mellan natur och kultur.

Cheryl Haines som är organisationens chef är även gallerist och har representerat Ai Weiwei i San Francisco sedan 2008.

Mjuk husarrest

Ai Weiwei själv har ännu inte sagt något om projektet.

– Jag sitter i en slags mjuk husarrest, sa konstnären i en intervju med Kulturnyheterna förra veckan.

Han berättade att hans pass är konfiskerat och att han inte får lämna Kina under hösten för att sitta med som jurymedlem på Stockholms filmfestival. 

Så om konstnären själv kommer att kunna närvara på en utställning i USA nästa år är oklart. Men man skulle ju kunna tänka sig att de kinesiska myndigheterna tycker att Alcatraz är ett tilltalande resmål för Ai Weiwei.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ai Weiwei

Mer i ämnet