Konstnär krossade Ai Weiwei-vas

Uppdaterad
Publicerad

Protest mot att museet bara visar konst av internationella konstnärer.

En amerikansk konstnär greps av polis i söndags efter att ha krossat en vas, av den kinesiske konstnären Ai Weiwei, på ett museum i Miami.

Han konfronterades av museets säkerhetspersonal när han lyfte upp vasen men de hann inte stoppa honom innan han krossade den mot golvet.

Ai Weiwei

Enligt polisrapporten var aktionen en protest mot att det nyöppnade Miami-museet bara visar konst av internationella konstnärer.

Tusenåriga vaser

Vasen var en del i Ai Weiweis ”Colored Vases”, ett konstverk bestående av 16 stycken vaser från Handynastin som Ai doppat i färg. Vasen beräknas vara värd 1 miljon dollar.

Den Miami-baserade konstnären som krossade vasen säger till nyhetsbyrån Reuters att han ska hålla en presskonferens under tisdagen och då förklara aktionen närmare.

Känd i hela världen

Ai Weiwei är en av världens mest välkända konstnärer och samtidigt en nagel i ögat på den kinesiska regimen.

Bland hans mest kända verk finns OS-arenan ”Fågelboet” som han var med och ritade och ”Sunflower seeds”: ett verk bestående av 100 miljoner solrosfrön av keramik.

Har också krossat vas

1995 krossade Ai Weiwei själv en 2000-årig vas från Handynastin som en del i ett konstverk.

Förra året var han inbjuden som hedersmedlem i juryn till i Stockholms filmfestival men tvingades medverka på distans från Kina. I en intervju med SVT berättade Ai Weiwei att han satt i en slags ”mjuk husarrest”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ai Weiwei

Mer i ämnet