Wikipedia stängs ner i ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

Wikipedia, en av världens populäraste webbplatser, stängs ned i ett dygn, i protest mot de kontroversiella internetlagar som behandlas i USA:s kongress.

”Elever varnas – gör läxan i förtid. Wikipedia protesterar mot dåliga lagar på onsdag!”, skriver grundaren Jimmy Wales på Twitter.

Lagförslagen förkortas SOPA eller PIPA. De syftar till att komma åt piratkopiering, men har av Google och andra IT-jättar jämförts med censuren i länder som Kina och Iran.

I ett pressmeddelande på sajten skriver Wikipedia att över 1.800 wikipediaanvändare har börjat diskutera vad man kan göra åt förslaget.

Till att börja med var det för engelskspråkiga Wikipedia man fattade beslut om stängning.

-Svenskspråkiga Wikipedia kommer nog inte att stängas, säger Jan Ainali, ordförande för Wikipedias stödorganisation Wikimedia Sverige.

Jan Ainali tror att SOPA kan få långtgående konsekvenser. Det kan leda till att Wikipedia helt tvingas lägga ner sin verksamhet.

”Kan påverka hela internet”

-Som det första SOPA-förslaget såg ut riskerar det att göra Wikipedia helt oanvändbart. Och det är osäkert om omskrivningarna blir tillräckligt stora för att det ska bli någon skillnad, säger Ainali.

-Jag är orolig, för om lagen går igenom i sin extrema form då kommer Wikipedia att tvingas stänga ner helt och hållet. Alla servrar står i USA och det är en amerikansk organisation som driver Wikipedia och det är därför det får så stora konsekvenser.

Ainali menar att en lång rad andra organisationer också kommer att få stora problem om lagförslaget går igenom i USA.

-Det är samma sak för alla organisationer och företag som har användargenererat innehåll. Google kan till exempel drabbas hårt eftersom människor lägger upp saker på Google Plus. Kanske kommer inte ens Googles sökningar att kunna användas eftersom de länkar vidare. Det här kan påverka internet i sin helhet, som vi känner det.

Ropa varg

Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, organisation för spelföretag, tycker att kritiken mot SOPA är kraftigt överdriven.

-Det är samma tongångar nu som det var kring ipred-lagen och Acta, man säger att nu är det kört för internet. Men det var inte så då och det är inte så nu heller.

-SOPA står inte i paritet med domedagsprofetiorna. Hur många gånger kan man ropa varg?

Strömbäck ser också fördelar med att SOPA hanterar problemen på nätet på flera olika nivåer samtidigt.

-Det som är bra med SOPA är att man både tittar på åtgärder mot enskilda intrångsgörare, enskilda pirater. Men att man också har ett systemperspektiv så att man vill ge mellanhänderna, bredbandsbolagen, skyldighet att agera, säger Strömbäck.

-Sedan finns det förstås brister i SOPA. Alla det analoga samhällets försök att komma åt den digitala miljön innebär risker, för överfiltrering och för integritetskonsekvenser och annat. Det är ett trubbigt verktyg och det gäller att hitta en balans.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Källor: TT/Kulturnyheterna

Internetlagar på väg i USA

• Protect IP Act (PIPA) är senatens version av den föreslagna internetlagen i USA. Stop Online Piracy Act (SOPA)är namnet på ungefär samma lag i representanthuset.

• Justitiedepartementet ska få rätt att stänga av varje webbplats som anklagas för att ha underlättat eller möjliggjort brott mot upphovsrätten. Både internettrafik och pengaflöden till och från syndande aktörer kan strypas.

• USA:s myndigheter kan ju bara agera i USA, men eftersom landet är internets nav skulle lagarna få effekt i hela världen.

• Företrädare för IT-giganter som Google, Yahoo och Twitter är skarpt kritiska. De menar att det är omöjligt för stora sajter att ha löpande koll på vad användare lägger upp, och att några av världens största informationsförmedlare därmed hotas av nedstängning.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.