Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Expressen-chefen Karin Olsson: ”Tror inte vi kommer få se kriminellt kopplade artister på P3-guld.” (t.v. Tobias Andersson (SD) Foto: TT

SR:s beslut om gangsterrap väcker reaktioner: ”Alla känner nog äckel inför brotten”

Uppdaterad
Publicerad

SR:s beslut om att dramatiskt dra ner på spelandet av den brottsdömde rapparen Yasins låtar välkomnas av SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson. Och Expressens tidigare kulturchef Karin Olsson tror att tiden är förbi för kriminellt kopplad gangsterrap i det mediala rampljuset.

– Jag tror alla känner ett djupt äckel inför de här brotten som vissa kända rappare har kopplats till, säger hon.

På nyårsafton 2020 greps Yasin för sin inblandning i kidnappningen av rapparen Einár, och dömdes senare till 10 månaders fängelse för stämpling till människorov.

Under åren som följt har han knappt spelats alls i P3, visar en genomgång som Kulturnyhetena har gjort. Expressen har tidigare rapporterat att spelningarna av andra rappares låtar gått ner efter att de dömts för brott.

Tidningens biträdande ansvariga utgivare Karin Olsson har deltagit i debatten om gangsterrap och kriminalitet och tror att genrens framskjutna roll i radio och på galor är förbi. I alla fall när det gäller artister med kriminella kopplingar.

– Jag tror inte att vi kommer att se den här typen av kriminellt kopplade artister stå på P3 Guld och ta emot fina priser. Det tror jag är otänkbart i dag.

SD: ”Ett sundhetstecken”

I november 2021 öppnade Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson för att utreda ett stopp mot gangsterrap i Sveriges radio. Han kommenterar P3:s positionsförflyttning gällande gansterrap så här:

– Jag tycker det är ett sundhetstecken, att public service har lyssnat på den allmänna opinionen och ändrat sig. Jag tror att man när debatten ägde rum såg att det var orimligt att lyfta upp genren. Då har man ändrat sig, utan att tillskriva cred till SD, säger han.

V: Inte en fråga för politiker

Vänsterpartiet är kritiska till SD:s linje om gangsterrap, och menar å sin sida att partier inte ska ha någon uppfattning vilken musik som spelas i Sveriges Radio:

– Det är inte en fråga för oss politiker. Men det är inte så förvånande att Sverigedemokraterna har synpunkter. De vill hela tiden lägga sig i, det är i linje med hur ser på sin kulturpolitik, jag tycker det är problematiskt, man vill vara inne och peta i kulturens innehåll, säger Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson Vasiliki Tsouplaki.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.