Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SR:s musikchef: ”Läget i samhällsdebatten påverkar alltid hur vi väljer musik.”

År för år – så har Sveriges Radios syn på gangsterrap förändrats

Uppdaterad
Publicerad

Gangsterrap har spelats allt mindre i Sveriges Radio de senaste åren, samtidigt som de utåt drivit en policy om att skilja på verk och person. Såhär har resonemangen låtit genom åren.

7 januari 2021 – Yasin grips av polis

Rapparen Yasin har gripits av polis, misstänkt för stämplig till människorov. P3 Nyheters genomgång visar att rapparen spelas betydligt mindre efter beskedet. Musikchefen Anna-Karin Larsson hänvisar till nyhetsläget som förklaring.

– I ett skarpt nyhetsläge kring den här personen har vi valt att rotera låtarna något mindre, sa hon då.

20 mars 2021 – Yasin prisas på P3 Guld

När Yasin prisas på P3 Guld-galan sitter han fortfarande häktad, och beskedet möts av häftig kritik. Sveriges Radio hänvisar till sin policy om att skilja på verk och person när de försvarar beslutet. Nyhetsläget nämns inte.

”Det är musiken som räknas för oss. Att vi spelar en persons musik innebär inte att vi ställer oss bakom olika artisters privata åsikter och agerande. Det är viktigt att separera musiken från personen.”, skrev Anna-Karin Larsson i ett mejl till Kulturnyheterna.

25 oktober 2021 – Einár mördas i Stockholm

Fyra dagar efter mordet på Einár får Anna-Karin Larsson frågan i Nordegren & Epstein i P1 om händelsen påverkar SR:s inställning till gangsterrap. Svaret blir att man i vissa fall tittar på enskilda låtar, men principen om verk och person kvarstår.

– Vi spelar musik för musikens skull. Hiphop är en sak. Gatuvåld är en annan sak, sa Anna-Karin Larsson då, och fortsatte.

-Vi är ingen domstol, vi spelar musik som vår publik behöver höra.

9 december 2021 – Gangsterrap minskas i P3

I en kartläggning av Expressen framkommer det att spelningarna av tre gangsterrappare gått ner kraftigt i P3 och Din Gata efter fällande domar för brott, i ett fall också efter mordet på Einár. Anna-Karin Larsson nekar till att mordet påverkat vad som spelas, men medger att man minskat rotationen av vissa artister.

– Vi förhåller oss till nyhetsläget. Det har vi gjort även här, svarar musikchefen.

– Det är ingen som säger att det här är enkelt. Det är ganska svåra bedömningsfrågor.

1 mars 2023 – Krimalitet påverkar radiorotation

När Kulturnyheterna gör en kartläggning av hur ofta SR spelat rapparen Yasin mellan 2020 – 2023 framgår att den kraftiga minskningen pågått i flera år. Nu hänvisar Anna-Karin Larsson varken till verk och person, eller nyhetsläget. Radiorotationen kopplas direkt till kriminalitet.

– Vi står fast vid att vi inte påverkas på det sättet att vi förbjuder och censurerar, men återigen att vi tar hänsyn till läget i samhället, säger Anna-Karin Larsson idag.

Så kriminalitet var skälet i förlängningen?

– Ja, kriminalitet eller läget i samhällsdebatten påverkar alltid hur vi väljer musik. Vad vi spelar mer av och vad vi eventuellt spelar lite mindre av. Så funkar det alltid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.