Yasin tar hem priserna för årets artist och årets hiphop på P3 Guld. Foto: SVT/SVT Edit

Yasin prisad på P3 Guld – dilemmat långt ifrån löst

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Häktade rapparen Yasin Byn blir årets artist och årets hiphop-artist på P3 Guld – trots massiv kritik mot nomineringen.

En värdig pristagare rent musikaliskt, enligt Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva, men dilemman som detta kommer vi med all sannolikhet se fler av.

Tali da Silva

Kulturjournalist

Är det någon som ingen varit avundsjuk på de senaste månaderna så är det väl det stackars gänget bakom musikpriset P3 Guld.

Rävsaxen de befunnit sig i sedan det stod klart att de nominerat en artist som sitter häktad mot sitt nekande, misstänkt för stämpling till människorov, har varit tung, vass och omöjlig att undgå: Får han pris kommer de att anklagas för att glorifiera en brottsling, får han det inte kommer de att beskyllas för feghet eller att inte kunna skilja mellan verk och person.

Dömd sedan tidigare

Rapparen Yasin Byn har suttit häktad sedan nyårsafton men nekar till anklagelserna, besked om åtal väntas inom kort. Han är sedan tidigare dömd för grovt vapenbrott, och att han har nominerats både i kategorin Årets artist och Årets hiphop/rnb har rört upp heta känslor.

Frågan är allt annat än enkel. Visst kan man göra bra musik, och prisas för den, även om man som person är långt ifrån klanderfri? Jo – grundprincipen, att göra skillnad på verk och person, sitter hårt i ryggmärgen.

Bör behandlas som ett konstnärligt verk

Samtidigt är det inte svårt att tänka sig hur det skulle kunna kännas för Yasins offer och dess anhöriga, om Yasin skulle visa sig vara skyldig och samtidigt hyllas i tv och radio på en nationell public service-gala.

Många har hävdat att Yasin-fallet skulle vara annorlunda än exempelvis Michael Jackson-fallet, eftersom många av Yasins låttexter handlar om just brott och kriminalitet, liknande det han misstänks för. Men då glömmer man att en låttext är och förblir ett konstnärligt verk – och bör behandlas som sådant.

En raptext är ingen insändare eller bekännelse, den är lika fiktiv som en opera eller roman, oavsett om den ligger nära verkligheten eller inte.

P3 Guld-härvan har bara börjat

Så, är Yasins musik tillräckligt bra för att prisas? Ja, det är den. Skulle prisen till Yasin kunna uppmuntra någon till brott? Möjligen – men det borde inte avgöra huruvida han faktiskt prisas.

Galan är över, men det är inte debatten. För när Sveriges mest strömmade artister består av rappare som använder både verkliga och påhittade brott som låtmaterial, så är P3 Guld-härvan bara början.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.