Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Språktidningens chefredaktör Anders Svensson om de och dem: ”Yngre är vassare”. Foto: svt

Yngre bättre än äldre på att skilja på de och dem

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av svenskarna tycker att det är enkelt att skilja på de och dem när de tillfrågas, men när de testas på svårare exempelmeningar svarar de flesta fel, rapporterar Språktidningen.

Språktidningens chefredaktör Anders Svensson och språkrådets chef Lena Lind Palicki har förespråkat en dom-reform eftersom inte tillräckligt många kan skilja på de och dem.

Enligt undersökningen är yngre något bättre än äldre på att välja rätt alternativ i testmeningarna, möjligen för att de mer nyligen lärt sig i skolan.

På fem av sex testmeningar svarade yngre rätt i lite högre utsträckning än äldre.

84 procent valde rätt alternativ på den lite enklare testmeningen ”nu går de/dem bästa filmerna på bio” medan en minoritet (44 procent) svarade rätt på ”de/dem följde vi hem”. Endast 11 procent prickade rätt på ”jag köpte mat åt de/dem som kom på festen. Frågan var dock något av en slamkrypare eftersom båda svaren är rätt, enligt Språkrådets rekommendationer.

Se rätt svar i faktarutan och hör Språktidningens chefredaktör Anders Svensson berätta om undersökningen i klippet.

De eller dem?

”Nu går de/dem bästa filmerna på bio”

”De/dem följde vi hem”

”Jag köpte mat åt de/dem som kom på festen” (endast 11 procent identifierade att båda funkar)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.