Den avgående presidenten Donald Trump blockeras av flera mediejättar efter händelserna i Kapitolium förra veckan. Foto: Mandel Ngan AFP/TT

Youtube stänger av Trumps kanal

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps konton fortsätter att stängas ner av de stora mediejättarna. Senast i raden är Youtube som stänger Trumps kanal i minst sju dagar. Anledningen är att Youtube oroar sig för risken för mer våld.

Youtube, som ägs av Google, tar tillfälligt bort nytt innehåll från den avgående presidenten Donald Trumps kanal. Det skriver företaget på Twitter. Orsaken är att en ny video bryter mot företagets regler, menar Youtube. Beslutet tas även med hänvisning till risken för mer våld. Trumps konto blockeras från att ladda upp nya videor under minst en vecka.

”Mot bakgrund av den oro som finns för den pågående risken för våldsamheter har vi tagit bort nytt material som har laddats upp på Donald J. Trumps kanal eftersom det bröt mot våra regler”, skriver Youtube.

I en uppföljande tweet skriver företaget att det inaktiverar kommentarsfunktionen på Donald Trumps kanal på obestämd tid.

Blockeringen får kritik

Trump har sedan stormningen av Kapitolium förra veckan fått sina sociala medier-konton nedstängda av mediejättar som Twitter och Facebook.

Blockeringen av Trumps konton har fått kritik av flera tunga röster inom EU. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att det är upp till myndigheter att reglera yttrandefriheten, inte privata företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.