Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kritiserar Integritetsskyddsmyndighetens beslut och menar att det handlar om rätten till insyn. Foto: SVT

Yttrandefrihetsexperten kritiserar myndighetens beslut

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett beslut från Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) måste databastjänsten Verifiera sluta sälja uppgifter om psykiatrisk tvångsvård och sjukskrivningar. Men yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kritiserar beslutet och är i stället orolig över hur det kan komma att påverka andra databaser.

– I grunden handlar det om rätten till insyn, att den inte ska vara formell utan så öppen som det går. Då är det en självklarhet att det ska gå att få ut de här handlingarna, säger han.

Verifiera är en av flera tjänster som samlar offentliga domar på ett ställe så att de blir sökbara med hjälp av personnummer. Men de tillgängliggör även andra typer av uppgifter som kommer från förvaltningsrätterna, så som uppgifter om psykisk tvångsvård, sjukskrivning och missbruksproblem.

Eftersom Verifiera har ett utgivningsbevis har företaget samma rättigheter som medieföretag och får därför samla domar, trots att det inte är tillåtet enligt GDPR.

Beslutet om att Verifiera nu måste ta bort dessa uppgifter kommer efter att IMY i april inledde ett tillsynsärende mot databasen. Flera personer hade då hört av sig till myndigheten och sagt att man misstänkt att man förlorat arbetstillfällen efter att arbetsgivare använt databasen Verifiera.

Verifiera motsätter sig IMY:s beslut och har meddelat att man kommer överklaga.

Yttrandefrihetsexperten kritiserar beslutet

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kritiserar IMY:s beslut som han menar är felaktigt. Han menar också att det kan komma att påverka liknande databassajter, vilket i sin tur kan riskera möjligheterna för att göra djuplodande och granskande journalistik.

– Det är tack vare de här databaserna som det är möjligt att göra granskningar av de som kandiderar till våra folkvalda församlingar eller de som sitter som nämndemän. Att det då på ett enkelt sätt går att ta reda på hur det ser ut med handel och vandel med de som ska sitta till doms över oss, säger Nils Funcke.

”Tar bara hänsyn till yttrandefriheten”

Daniel Westman, jurist specialiserad på it- och medierätt, menar å sin sida att kritiken från Funcke är överdriven och ensidig.

– Det är en fråga som har prövats politiskt. Man införde för några år sedan en begränsning i grundlagen som gör att skyddet för personuppgifter blir lite starkare och det är det som myndigheten tilllämpar i det här fallet. Så kritiken måste i sådana fall riktas mot riksdagen, säger han och fortsätter:

– Men jag tycker också den är lite ensidig i sak för den tar bara hänsyn till yttrandefrihetsintresset. Det finns också ett intresse för enskilda personer att få skydd för sin personuppgifter och särskilt sådana här känsliga uppgifter som det handlar om i det här fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.