Zara Larssons musik finns inte längre att lyssna på i kinesiska Apple Music. Foto: Privat/Adam Ihse/TT

Zara Larssons musik raderad från kinesiska Apples strömningstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Zara Larssons musik har plockats bort från Apple Musics streamingtjänst i Kina. Detta efter att Larsson talat ut om sitt kritiserade reklamsamarbete med den kinesiska mobiljätten Huawei.

Under 2019 var Zara Larsson ansiktet utåt för det kinesiska teknikföretaget Huawei. Ett samarbete som har kritiserats från flera håll.

Bland annat i en debattartikel i Expressen, där Muf Östergötlands distriktsordförande Matilda Ekeblad menar att Zara Larsson genom sitt samarbete stödjer den kinesiska staten.

Huawei har tidigare beskyllts för att spionera för den kinesiska staten, anklagelser som företaget tillbakavisar.

”Ingen snäll stat”

Larsson bemötte kritiken i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon den 4 augusti och menade reklamkampanjen inte var hennes ”smartaste deal”.

– Även om Huawei menar att de inte har någon kopplingar till det så är det svårt att bevisa eller motbevisa. Vi vet att kinesiska staten, det är ju ingen snäll stat och jag vill ju inte stötta det de gör, sade Zara Larsson då.

Bortplockad från Apple Music

Nu tycks artistens uttalande ha fått konsekvenser i Kina. Hennes musik har plockats bort från strömningstjänsten Apple Music i landet.

När SVT:s kontakter på plats söker efter ”Zara Larsson” finns där inte längre någon musik att lyssna på. Det står bara: ”No results”.

I ett sms till Kulturnyheterna svarar Larssons presskontakt Therese Hädinggård: ”Vi ska prata om detta internt under dagen. I dagsläget inga kommentarer”.

Zara Larssons musik finns dock fortfarande kvar på flera andra stora kinesiska strömningstjänster.

Kulturnyheterna har sökt Apple Music utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.