Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ur: Vi som älskade Zlatan

Zlatans näsa var ”fake nose” – tros vara syfilisprotes

Uppdaterad
Publicerad
I SVT-programmet Vi som älskade Zlatan med Janne Josefsson framkommer att det som misstänks vara Zlatan-statyns försvunna näsa lagts upp på nätet. Konstnären bakom statyn tyckte sig känna igen näsan, men bilden kommer från den brittiska museigruppen Science museum group och föreställer en näsprotes från 1600- 1700-talet.

Kulturnyheterna rapporterade i veckan felaktigt att Zlatan-statyns stulna näsa lagts upp på Instagram.

I programmet Vi som älskade Zlatan påstår redaktionen inte att de hittat ”rätt näsa”, men reportern Janne Josefsson talar med konstnären bakom Zlatan-statyn som tycker sig känna igen näsan. Men den tillhör alltså inte statyn.

En som kände igen näsan var Anders Hallberg som lagt ut samma bild i sociala medier som ett skämt under julhelgen.

”Min näsa”

– Det där är ju den bilden jag googlade fram på julafton. Den slutade hos Janne Josefsson, det tyckte jag var ganska kul, säger han och fortsätter:

– Han visade konstnären bilden, då visste jag att det inte var rätt näsa, det var ”min” näsa.

Bilden, som är tillgänglig att använda för alla, kommer från Science museum group – en samling av brittiska historiska och vetenskapliga museer. Näsan i fråga tros vara av europeiskt ursprung från 1600-talet eller 1700-talet och har troligen använts som protes av någon som förlorat näsan i strid eller till följd av syfilis.

Inga ändringar kommer att göras i Vi som älskade Zlatan med anledning av näsbildens verkliga ursprung, enligt Janne Josefsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer