Foto: SVT

Rättelse: Misstänkt Zlatannäsa tillhör inte vandaliserad staty

Uppdaterad
Publicerad

Den 5 januari fälldes Zlatan-statyn efter flera attacker, bland annat hade näsan sågats av. I programmet ”Vi som älskade Zlatan” undersöker SVT-journalisten Janne Josefsson händelsen och hittade en bild som kunde ha varit näsan på nätet.

Rättelse: Näsan i det aktuella klippet kommer inte från Zlatan-statyn utan är en common media (royalty-fri) bild från ett brittiskt museum. I en tidigare version av Kulturnyheternas text stod i rubriken att Zlatans näsa ligger ute på nätet. Det stämmer alltså inte.

Ur programmet Janne Josefsson – Vi som älskade Zlatan:

Det dyker upp en bild på nätet. Nån påstår att det är den avhuggna näsan från Zlatanstatyn. Den sågades av strax före jul i en av flera attacker mot statyn.  

Konstnären bakom den vandaliserade Zlatan-skulpturen, Peter Linde, tycker sig känna igen näsan.

– Ja du det är väldigt svårt att se det. För den har blivit skadad där också. Men det kan ju hända att det är det. Jag har den tyvärr inte här. Jag har en näsa som den ser ut där va ungefär. Och det klart det kan ju vara... Jo men det. Du ser näsvingen går upp lite mer än den andra här, va. Ja, det är den här också ja. Det kan vara den.

Du tror det? 

– Ja, det skulle det kunna vara faktiskt. 

Programmet sänds i SVT1 21:30 den 12 mars och finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.