Foto: TT/PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Zlatankonstnären: ”Rasistiska motiv bakom”

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamnskonstnären Peter Lindes staty av Zlatan har utsatts för vandalisering vid flera tillfällen. Och konstnären misstänker att rasism kan ligga bakom attackerna.

Senast i helgen sågades statyn av längs med fotknölarna. Tidigare har statyn även fått näsan avsågad. Nu uppger konstnären Peter Linde att han tror att det kan ligga rasistiska motiv bakom vandaliseringen, rapporterar Sydöstran.

– Det är obehagligt. Den här skulpturen skulle symbolisera att alla människor kan lyckas, även de som känner sig utanför, säger Peter Linde till SVT.

Konstnären: ”Jag har fått hot”

Linde berättar att han fått ett hotfullt vykort med signaturen ”Det nya Sverige”. På vykortet står det att politiker arbetat för att ”vi ska berikas kulturellt då vi själva inte har någon kultur”. Samt: ”De flesta som skjuts i Sverige inte visat någon annan respekt”.

– Jag upplevde vykortet som hotfullt i och med att det finns paralleller till både politiker och skjutningar. Det känns som ett hot, säger Peter Linde.

Han förklarar även att han oroas av de undertecknar med ”Det nya Sverige”.

– Jag är orolig och skakig. Jag förstår inte vad det nya Sverige är. Inte heller varför de skickar anonyma vykort till mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer