Stefan Löfven vill miljardsatsa på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna föreslår en miljardsatsning på skolan i form av ett startpaket där man ska lägga en halv miljard kronor på att få 1000 fler speciallärare och specialpedagoger.

Den sista dagen i Almedalen har vikts åt Socialdemokraterna och partiledare Stefan Löfven (S) höll i dag presskonferens där man presenterade ett startpaket för att stärka skolan, eleverna och lärarna,  bland annat genom mindre klasser i förskolan upp till och med årskurs tre. S vill satsa tre miljarder kronor på förslaget.

– Att få en gymnasieutbildning är helt avgörande, den som inte har det får det mycket svårare att komma ut på arbetsmarknaden. Sedan 2007 när Alliansen tog över har de som inte klarar grundskolan ökat med 20 procent. Det är dags att vända den utvecklingen, säger Stefan Löfven.

Almedalen 2013

I ett Visby som gått tillbaka till ett vanligt sommarlunk, där de flesta lämnat Almedalen och tälten med opinionsbildare och företag har packat ihop ska nu Socialdemokraterna ha sin dag – och Stefan Löfven får en tuff uppgift att slå Reinfeldts rekordpublik från mitten av veckan.

1.000 nya speciallärare

S vill ha 1.000 fler speciallärare och specialpedagoger, obligatorisk förskoleklass för sexåringar, läxhjälp till alla elever och ett forskningsinstitut för lärande. 500 miljoner av de tre miljarderna ska läggas på de 1.000 speciallärarna. Förslagen ska finnas med i Socialdemokraternas budgetförslag för hösten.

Startpaket för tidiga insatser

Förslagen ingår i ett särskilt startpaket i sju steg: Mindre klasser och läxhjälp för alla elever liksom en särskild satsning på läshjälp. Målet är att alla elever ska kunna läsa och förstå enklare texter senast i årskurs ett.

– Vi vill lägga fokus på tidiga insatser för att alla barn ska få bra start – både för de som ligger efter och de som vill springa före. God läsförmåga är nyckeln till lärande, äger Stefan Löfven.

Klasserna ska minska med fem elever per klass, vill S-ledaren.

Obligatorisk förskola

Dessutom ska förskoleklasser för sexåringar bli obligatoriskt. Skolor som har särskilt tuffa förutsättningar, i socioekonomiskt utsatta områden, ska få extra stöd.

Det sjunde steget handlar om att skapa ett nytt forskningsinstitut för lärande. Dess första uppgifter blir att studera tidiga insatser, nyanlända elever, och läsförmåga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet