122 länder för FN-överenskommelse om förbud mot kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre månader av förhandlingar har FN antagit ett avtal om ett globalt förbud mot kärnvapen. Det skedde i dag under en votering i FN. 122 länder var för överenskommelsen, uppger AP.

Över 120 nationer har idag antagit den första överenskommelsen av ett gemensamt förbud mot kärnvapen.

– Det är den första mulilaterala överenskommelsen av nedrustning av kärnvapen som vi fått igenom på över 20 år, säger Elayne Whyte Gomez, som ledde förhandlingarna i FN.

Hon tillägger att världen väntat på det här i mer än 70 år, sen atombomben över Hiroshima och Nagasaki i slutet av andra världskriget.

Förbudet träder i kraft när det ratificerats av 50 medlemsstater. Vilket, med tanke på att 122 länder röstade för ett förbud, torde ske relativt snart efter att avtalet öppnas för signeringen den 20 september.

– Det är en mycket betydelsefull process som nu gått i mål, den första multilaterala förhandlingen på kärnvapenområdet på drygt 20 år, säger utrikesminister Margot Wallström i ett uttalande enligt TT.

Frågan är vad förbudet kommer att innebära i praktiken. De nio kärnvapenmakterna – däribland USA, Ryssland och Kina – bojkottade såväl förhandlingarna som omröstningen. Även de flesta Natoländerna bojkottade.

I ett gemensamt uttalande skrev FN-ambassadörer från USA, Storbritannien och Frankrike att de inte har några intentioner att bli en del av överenskommelsen. I stället menar de att överenskommelsen inte tar någon hänsyn till den internationella säkerhetens verklighet och att den är ”oförenlig med den nukleära politik som har bidragit till fred i Europa och Nordasien i över 70 år”.

Ambassadörerna tillägger att överenskommelsen inte kommer med någon lösning på det allvarliga hot som Nordkoreas nukleära program medför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.