Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

#147notjustanumber hedrar offren för Kenya-massakern

Uppdaterad
Publicerad

Med hashtagen #147notjustanumber hedras offrena för terrormassakern på en högskola i Kenya i förra veckan. Samtidigt uttalar sig den kenyanska utrikesminister och säger att regeringen hanterade attentatet på ett adekvat sätt.
Fem kenyaner och en tanzanier har idag gripits för koppling till skolmassakarn.

Det är AFP som nu på eftermiddagen rapporterar att kenyanska myndigheter gripit och häktat sex personer, anklagade för att vara involverade i terrorattentatet. En domstol i Nairobi har slagit fast att de ska hållas kvar i 30 dagar, medan polisutredningen fortsätter.

Försenades sju timmar

Uttalandet om hanteringen av katastrofberedskapen kommer från utrikesministern Amina Mohamed efter uppgifterna om att Kenyas snabbinsatsstyrka försenades sju timmar för att man inte lyckades ordna transport snabbt nog. Journalister i Nairobi tog sig till attackplatsen i Garissa snabbare.

Offren hedras i sociala medier

De 148 elever och personal som dödades i attacken hedras i sociala medier och porträtteras med namn och bild. Samtidigt sprider sig hjärtskärande historier inifrån skolan. Någon smörjde in sig med blod och spelade död för att lura soldaterna från terrorgruppen al-Shabaab som under morgonbönen på skolan öppnade eld och sedan barrikaderade sig inne i en sovsal. Flera vittnen har berättat att terroristerna släppte muslimer men behöll kristna som gisslan. Ytterligare en kvinnlig elev överlevde massakern genom att dricka schampo, som hon hittade i det skåp där hon gömde sig.

Fått stor spridning

Hashtagen #147notjustanumber började sprida sig under påskaftonen av Ushahidi-grundaren Ory Okolloh som sagt till Wall Street journal att det var för att humanisera terrorns offer”, att ge dem ett ansikte.

Hashtaggen fortsätter att leva och mängder av människor retweetar och lägger ut info om offer och överlevare.

”Vi kommer att namnge dem. En och en. De är dessa ”unga afrikaner” som vi pratar om hela tiden. Jagandes drömmar”, twittrade Okolloh via sin användare @Kenayanpundit.

”En av de vackraste människorna”

Mekatilili_ twittrar till exempel om sin vän Angela Kimata, som dödades i massakern:

”Angela Kimata var en vän, en av de vackraste människorna som du nånsin kommer möta, R.I.P Kajojo, 147NotJustANumber

@KinyanBoy twittrar och lägger ut bild:

”Dianah Musabi poserar i vad som senare blev hennes dödskorridor” 147notjustanumber GarissaAttack

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet