Se hela talet genom att dra tillbaka i livesändningen.

”Bort med tassarna”

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det centerledaren Annie Lööfs tur att tala i Almedagsparken. I sitt tal berörde hon miljö, Socialdemokratin, jobb och vargjakt. – Det är i mina ögon dags att EU håller sina tassar borta och att vi faktiskt får jaga varg.

Centerledaren inledde talet med att tala om sin egen envishet och viljan att ”förändra Sverige”.

– När utsläppen ökar. När urbaniseringen skenar. När jobben är för få. Då krävs en grön röst för fler jobb och världens bästa miljöpolitik. Centerpartiet ska vara den rösten. Och våga inte tala om för mig att det inte går. Jag har nämligen bestämt mig för att bevisa motsatsen, sade Annie Lööf.

Almedalen 2013

Fritt fram att jaga varg

När Lööf talade om landsbygden nämnde hon även vargjakten, som hon menar bör få ske utan att EU blandar sig i.

– Sverige har världens mest beforskade stam av vargar. Den ökar med, i snitt, ungefär 15 procent om året. Resultatet blir både inskränkningar i människors liv, minskad jakt och skador på tamdjur. Det är i mina ögon dags att EU håller sina tassar borta och att vi faktiskt får jaga varg. Precis som vi jagar björn, eller lo.

Satsning på landsbygden

Hon räknade också upp Centerpartiets ambitioner, och lämnade tre löften som står högst på agendan. Ett av löftena var att satsa på landsbygden, vilket en kompass fick symbolisera. Hon tog upp bristande exempel på landsbygden, som dålig kollektivtrafik och få jobb.

– Landsbygden är sprängfylld av resurser. Vi har nästan 100.000 sjöar i Sverige. Om man lägger ihop alla Sveriges byggnader så får de plats på en yta mindre än Öland. Vi har det inte direkt trångt, om man uttrycker sig milt. Det är en ekvation som säger mig att det är dags att göra det enklare att bygga på fler platser nära vattnet i glest befolkade områden, sade hon och fortsatte:

– För den som kallar landsbygden perifer eller oviktig, här kommer en utmaning: Försök leva en vecka utan något av det vi får från landsbygden. Utan mjölken i kaffet, flingorna till frukosten. Utan biffen på grillen. Utan förnybar energi som laddar mobilen. Utan att använda varken broar av stål eller stolar av trä.

Kritik mot de rödgröna

Lööf var inte sen med att ge en känga åt de rödgröna i sitt tal. Hon kritiserade både de respektive partiernas politik, och ifrågasatte om det blir något samarbete eller inte.

– En av dem tycker att, citat: ”De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former”. En tycker att vi ska jobba mindre och få ett års semester. Den tredje vet inte riktigt vad han ska tycka än, men lovar att komma på det snart. Faktum är att det rödgröna gänget inte ens kan bestämma sig för om man gillar varandra – eller om man vill jobba tillsammans, sade hon.

Hon fortsatte sitt tal med att räkna upp olika reformer som Alliansen genomfört, och tog exempel som jobbskatteavdrag, vindkraft och valfrihet i vården.

– Det är frihetsreformer, som gett oss mer utrymme i vardagen, större möjlighet att förverkliga vår dröm och en mer hållbar värld att lämna till dem som kommer efter.

”Åkesson – motsatsen till Sverigevän”

Men sade samtidigt att hon inte är nöjd. Även om det svenska samhället är privilegierat, så gäller det långt ifrån alla, sade Lööf och applåderade sedan globaliseringen.

– Frihet och globalisering gör att världen kommer ikapp. Det är fantastiskt. Avstånd krymper och vi lever längre. Men det innebär samtidigt att andra lär sig mer, pratar fler språk än oss, bygger mer och springer snabbare än vi.

Även hon valde, likt föregående talare, sedan att rikta kritik mot SD-ledaren Jimmie Åkesson i samband med detta.

– Det fascinerar mig att Jimmie Åkesson är så rädd för att fler av de här människorna ska komma hit. Jag är rädd för att de inte ska göra det, sade hon och fortsatte:

– Ärligt talat: När han står på den här scenen och har mage att kalla dagen då papperslösa barn, unga, kvinnor och män får rätt till vård, för en skammens dag, då mår jag illa. Det är motsatsen till att vara Sverigevän. Det är motsatsen till att vara hela Sveriges parti. Vad Sverigedemokraterna står för är inget annat än svenskt mästerskap i egoism.

”En elefant i rummet”

Hon lovade även fler jobb och full sysselsättning. Detta illustrerades med hjälp av en planta som hon tog fram ur en väska. ”Lugn – väskan är köpt på loppis”, sade hon och började berätta om jobblöftet.

– Vi vill göra så att företagen får lättare att växa och att anställa fler. Helt enkelt att fixa jobben. Konkret handlar det om att vi vill minska företagens kostnader för att anställa – där är både ett minskat sjuklöneansvar och sänkta arbetsgivaravgifter viktiga. Och att kapa i regeldjungeln. Att införa ett riktigt lärlingssystem, sade Lööf.

I samband med detta omnämnde hon Arbetsförmedlingen som ”en elefant i rummet”:

– Det är helt orimligt att allt statligt krut läggs på en myndighet som lyckas med den tveksamma bedriften att förmedla ett av tio jobb.  Det är dags att vi inför jobbpeng så att den som letar jobb själv kan välja om det är IF Metall, om det är ett bemanningsföretag eller en kulturentreprenör som bäst kan lyckas med matchningen för din kompetens och dina drömmar.

”Giftfri vardag”

Annie Lööfs sista löfte handlade om samma sak som framkom vid Centerns presskonferens i dag: en giftfri vardag.

Centerledaren berättade i sitt tal om det åtgärdspaket mot vardagsgifter som Centern vill införa och hade till sin hjälp med sig en barnmatsburk.

– En av de absolut viktigaste prioriteringarna i miljöpolitiken framöver kommer att bli att se till att de kemikalier vi använder inte skadar vare sig människor eller miljön. Vi behöver en giftfri vardag, sade Lööf och gav exempel på vad som kunde göras.

Bland annat vill centern att Bisfenol A totalförbjuds och utreda om en kemikalieskatt som gör det dyrare att använda de allra farligaste kemikalierna i produktionsprocessen sätts till.

Hon sade även att Centerpartiet vill införa en grön skatteväxling, det vill säga att andra kostnader sänks om kostnader för utsläpp eller miljöfarlig verksamhet höjs. Löff meddelade även att centern vill att EU gör mer för miljön.

– Målet om minskade utsläpp till 2020 måste höjas till 30 procent.  Allt annat vore ansvarslöst. Insiktslöst. Och huvudlöst.

Kritik mot Löfven

Talet avslutades med att hylla Olof Palme, och citera ett tal där han sade att ”Politik är att vilja något”.

– I morgon, drygt 51 år senare, står hans efterträdare Stefan Löfvén på den här scenen. Och jag undrar: Vad vill Socialdemokratin. Den visionslöshet som Löfvén visar är inte värdig den som aspirerar på makten. Det duger inte att svaren på de stora frågorna ryms inom tre kategorier. Saker som grävts fram ur Göran Perssons gamla skokartong, saker som Alliansen redan har gjort och chockhöjda skatter på dem som skapar jobben.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet