Över 30 döda och hundratusentals strömlösa

Publicerad

Florence tappar i styrka, men myndigheterna avråder evakuerade från att återvända hem. Kraftiga översvämningar i orkanens spår kan fortfarande kräva människoliv. Hittills har flera människor dött och nära 800 000 hushåll saknar el.

Orkancentret NHC har nedgraderat Florence till ett lågtryck, men risken för kraftiga översvämningar kvarstår för både North och South Carolina.

Myndigheterna befarar nu ett scenario som efter Katrina 2005, då många andades ut när orkanen passerat, men sedan föll offer för översvämningarna som bara steg och steg dagarna efteråt.

– Detta är en orkanhändelse som följs av en översvämningshändelse, säger South Carolinas guvernör Henry McMaster.

Dödssiffran befaras stiga

Hittills har 30 dödsfall konstaterats, men siffran lär stiga. North Carolina har drabbats värst med 24 dödsfall, tre av dem ska ha blivit offer för översvämmade vägar. Samtidigt står nära 800 000 hushåll utan el till följd av ovädret i de båda delstaterna, rapporterar CNN.

Ett särskilt orosmoment är de hårt ansatta dammarna som finns i de drabbade områdena.

– Det vi måste fokusera på är om det finns några dammar som riskerar att brista, säger Brock Long, chef vid katastrofmyndigheten Fema, till Fox News.

För närvarande har över 20 000 av dem som evakuerats inkvarterats på totalt 157 provisoriska nödboenden.

New York nästa

Orkancentret NHC förutspår att Florence når New York på tisdag, men då i så försvagat skick att den förhoppningsvis inte ställer till så mycket skada där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer