Hjälplastbilar färdas på den för allmänheten avstängda Highway 70 i North Carolina på lördagen. Foto: AP/TT

Över 13 000 soldater ska hjälpa till i drabbade områdena

Uppdaterad
Publicerad

”Florence” håller knappt promenadfart när ovädret nu fortsätter inåt land i USA – och snart kovänder mot New York.

Men det är i North och South Carolina faran nu ökar, i takt med stigande vattennivåer.

Hittills har minst 13 personer omkommit.

Orkancentret NHC förutspår att Florence når landets största stad på tisdag, men då i så försvagat skick att den förhoppningsvis inte ställer till så mycket skada där.

Den forna orkanen har redan bedarrat till en tropisk storm, så vindarna ska inte vara någon större fara längre. Däremot befarar man ett scenario som efter Katrina 2005, då många andades ut när orkanen passerat, men sedan föll offer för översvämningarna som bara steg och steg dagarna efteråt.

Tiotusentals soldater hjälper till

Den amerikanska armén har avsatt 13 000 soldater som ska hjälpa till med olika insatser och ge stöd till de drabbade, skriver CNN.

– Detta är en orkanhändelse som följs av en översvämningshändelse, varnar South Carolinas guvernör Henry McMaster.

Det är hans delstat och grannen North Carolina som drabbas värst.

Flera döda

I nuläget är över 700 000 hushåll och verksamheter utan el och antalet dödsfall har stigit till minst 13. I North Carolina har tio personer dött i samband med stormen varav ett sju månader gammalt barn. Tre har dött i South Carolina, men myndigheterna tror att dödssiffran kan stiga ytterligare.

– Om ni vägrar åtlyda denna obligatoriska evakuering behöver ni vidta åtgärder som att meddela era närmaste, för förlust av liv är en väldigt klar möjlighet, säger Mitch Colvin, borgmästare i Fayetteville, North Carolina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.