Flera döda när Florence drabbar USA

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har omkommit till följd av ovädret Florence härjningar i North Carolina – och mer blåst och regn är att vänta.
– Den här stormen kommer att fortsätta sitt våldsamma tryck runt om i vår delstat i flera dagar, säger North Carolinas guvernör Roy Cooper, rapporterar AFP.

En mor och hennes barn dödades av ett fallande träd, en kvinna som fått en hjärtattack dog när hon inte kunde nås av ambulanspersonal och två män som befann sig utomhus överraskades av ovädret och omkom i olyckor som inte var relaterade till varandra.

Det var de kända dödsfallen så långt när dag ett av orkanen Florence framfart i North Carolina summerats.

Nedgraderats

Även om Florence nu har nedgraderats till en tropisk storm har den orsakat stor förödelse längs North Carolinas kustlinje, och myndigheterna varnar för att den kommer att fortsätta utgöra en verklig fara det närmaste dygnet.

– Den här stormen kommer att fortsätta sitt våldsamma tryck runt om i vår delstat i flera dagar, säger North Carolinas guvernör Roy Cooper, rapporterar AFP.

Det här fotot från den stormdrabbade staden New Bern visar Florence kraft. Foto: Reuters/Eduardo Munoz

Många överrumplades av Florence kraft. Flera av de som inte lämnade blev strandade på hus- och biltak, skriver ABC News.

– Jag känner mig som den dummaste människan på jorden, säger restaurangägaren Tom Ballance, som valde att inte evakuera till AP.

I kuststaden New Bern har hundratals människor räddats sedan två floder svämmat över och isolerat människor i deras hem. På Twitter försökte myndigheterna mana till lugn. ”VI KOMMER OCH HÄMTAR ER. Ni kanske måste flytta upp till övervåningen, eller vinden, men VI KOMMER OCH HÄMTAR ER.”

Energibolag: Tre miljoner kan bli strömlösa

Det statliga meteorologiska institutet har spått att North Carolina kommer att få lika mycket regn på två–tre dagar som normalt på upp till åtta månader. I vissa områden kan det regna upp till en meter.

Det blåste kraftigt i Swansboro, North Carolina under fredagen. Foto: AP/TT

Katastroftillstånd har utlysts i fem delstater vid kusten – North Carolina, South Carolina, Georgia, Maryland och Virginia. Över 930 000 hem och arbetsplatser är utan ström, skriver AP.

Energibolaget Duke Energy meddelar att uppskattningsvis kan en till tre miljoner människor bli strömlösa och att det kan ta veckor att få strömmen tillbaka.

– Faktum är att vi vet att den här stormen är dödlig och vi vet att vi är dagar ifrån ett slut säger Roy Cooper till AP.

I nästa vecka väntas president Donald Trump besöka de katastrofdrabbade områdena, skriver AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer