Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nur Jasem var 19 år vid invasionens början och hoppades på att invasionen skulle föra med sig demokrati och större frihet. Hennes make Saad Raheem fruktade att landet skulle slungas in i inbördeskrig. Men de anade inte då att sekterismen i landet skulle komma att hota deras förhållande. Foto: Pernilla Edholm, SVT

20 år sedan invasionen av Irak – kärleken kunde kosta dem livet

Uppdaterad
Publicerad

På måndag kommer det vara 20 år sedan invasionen av Irak. En koalition ledd av USA och Storbritannien gick in i landet utan FN:s godkännande. Några massförstörelsevapen hittades inte, men i kriget som följde dödades fler än 100 000 irakier liksom över 4000 amerikanska soldater.

Nur Jasem var 19 år vid invasionens början. Hon läste juridik och hoppades att invasionen skulle föra med sig demokrati och större frihet. Hennes make Saad Raheem fruktade att landet skulle slungas in i inbördeskrig.

För paret som träffades strax efter att Saddam Hussein störtats betydde det sekteristiska våld mellan sunni- och shiamuslimer som flammade upp efter invasionen att kärleken hade kunnat kosta dem livet. Plötsligt innebar det livsfara att vara gift med någon från den andra sidan.

En dag fick Saad en kula i posten, med en varning att han måste lämna sin fru.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.