18-åringen Carlos Vivanco är en av många demonstranter som träffats i ögat av gummikulor.

200 har synskadats i Chile av gummikulor

Uppdaterad
Publicerad

De omfattande protesterna i Chile fortsätter, och nu kommer rapporter om att över 200 personer har synskadats av polisens gummikulor. – Först kände jag att ögat var stängt och att det inte gick att öppna. Sedan såg jag att det droppade blod från mig, säger 18-årige demonstranten Carlos Vivanco till AFP.

Bland annat nyhetsbyrån AFP och tidningen New York Times har rapporterat om det stora antal demonstranter som träffats i ögonen av gummikulor. Nu ska det alltså röra sig om över 200 personer med synskador.

En som får handskas med skadorna är ögonläkaren Mauricio López.

– Jag tror inte det här har hänt någon annan gång i historien. Vi har nog tyvärr det sorgliga världsrekordet över människor som förlorat synen. Det är mycket värre här än i konfliktzoner som Hongkong, eller under gula västarna-demonstrationerna i Paris, eller i Israel-Palestina-konflikten, säger han.

Presidenten Sebastián Piñera är under hårt press, och även människorättsorganisationer som Amnesty har reagerat på de våldsamma sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis. Man uppmanar presidenten i ett öppet brev att respektera de mänskliga rättigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.