Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP/TT

200 monsterjägare ska leta rätt på ”Nessie”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals monsterjägare samlas i helgen för att en gång för alla hitta sjöodjuret i Loch Ness. Insatsen beskrivs som den största på ett halvsekel, och årets jakt kommer vara mer intensiv – och mer högteknologisk – än någonsin förut.

Loch Ness-odjuret, eller Nessie som hon också kallas, har förblivit mytomspunnen i flera hundra år. Ingen har lyckats fånga eller fotografera henne, eller över huvud taget bevisa hennes existens, sedan hon skymtades för första gången på medeltiden. Men nu ska alltså runt 200 entusiaster råda bot på saken. Det rapporterar Washington Post.

Sjön Loch Ness sträcker sig över 36 kilometer lång och är mer än 200 meter djup, vilket gör det till en utmaning att utforska den ordentligt. Flera andra expeditioner och undersökningar av sjön har genomförts under åren. Enligt BBC lovar arrangörerna att helgens jakt kommer bli den största sedan föreningen Loch Ness Investigation Bureau genomförde sin studie år 1972.

En högteknologisk monsterjakt

Men den här gången är det inte bara antalet monsterjägare som ska göra skillnaden. De kommer också vara bättre utrustade. Enligt arrangörerna kommer de använda sig av drönare, infraröda kameror och en hydrofon som kan upptäcka ljudsignaler från nästan 20 meter ned i vattnet. Och de har blivit ombedda att dokumentera allt de ser.

Jakten kommer vara tillgänglig att se via livestream, och arrangörerna kommer göra en undersökning över helgen för att se om några skeptiker kanske konverteras i processen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.