40.000 hedrade danska terroroffer

Uppdaterad
Publicerad

Två oskyldiga män dödades i terrordåden i Köpenhamn, fem poliser skadades och ett land försattes i djup chock. Men kärleken var orubbad när en av attentatsplatserna förvandlades till ett folkhav som hedrade offren och hyllade demokratin.

”Dannebrogen” vajade på halv stång hela dagen. Varma tankar strömmade in till Danmark från hela världen. I hela landet hölls minnesstunder för att hedra de två män som föll offer för den misstänkte 22-åringens många och kallblodiga skott.

Tusentals flammor från facklor och stearinljus rörde sig fridfullt till tonerna av John Lennons ”Imagine”. Småbarnsfamiljer, ungdomar och vuxna hade alla sökt sig ut i den råa februarikylan och höll en tyst minut för terrorns offer. Polisen talade om 40.000 personer. I folksamlingen fanns också danske kronprinsen och Patrick Pelloux från den terrorutsatta satirtidningen Charlie Hebdo.

Löfven på plats

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) närvarade också för att stå upp för demokratin och hedra terrorns offer.

– Det är viktigt att vi visar stöd i en sådan här svår stund, efter ett vidrigt attentat där oskyldiga människor mist sina liv. Det är en attack mot demokratin och för det öppna samhället. Då måste vi alla stå upp för demokratin och visa solidaritet med Danmark, säger Stefan Löfven till TT.

I danska statsministerkollegan Helle Thorning-Schmidts traditionsenliga nyårstal myntade hon uttrycket ”Det Danmark, du kender”, något som sedan blivit Socialdemokraternas slogan inför ett val som ska utlysas i år. Men redan sex veckor senare kryllade det av poliser i huvudstaden. En misstänkt terrorist jagades. Folk varnades för att vistas i centrala Köpenhamn.

Terrorn slog sig in Danmark på alla hjärtans dag. Och landet blev inte längre det som den danska befolkningen är vana vid, det Danmark som ”du kender”. Men den enorma uppslutningen vid minnesstunderna i Danmark är samtidigt en tydlig makering om att befolkningen inte låter sig skrämmas till tystnad.

Alla tillsammans

– Vi står sida vid sida, judar, kristna och muslimer. Vi står tillsammans som danskar, sade Helle Thorning-Schmidt till rungande applåder.

Hon tackade världen för allt stöd – på franska och engelska. Och sedan sjöngs den svenska visan ”Vem kan segla förutan vind”.

Med tårar i ögonen stod Köpenhamnsbon Lillian Eriksen nära scenen.

– Vi måste backa upp varandra efter det förfärliga som hänt och visa att vi inte accepterar detta. Vi är ju normalt ett lugn och sansat land, och så händer det här. Det är hemskt. Men vi måste ta oss vidare ändå, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet