Jörgen Lindeberg har utrett detta fall i över ett och ett halvt år och berättar om hur offren tvingats begå våldsamma sexuella handlingar på sig själva.

Se sändningen om nätpedofilen här

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Engvall, journalist och författare och Jörgen Lindeberg, kriminalkommisarie gästade SVT:s studio och kommenterade fallet och domen.

Caroline Engvall har skrivit flera böcker om ungdomars utsatthet på nätet, bl.a. boken ”Virtuell våldtäkt”. Jörgen Lindeberg har utrett detta fall i över ett och ett halvt år och berättar om hur offren tvingats begå våldsamma sexuella handlingar på sig själva. 

Sveriges största nätpedofilmål

29-åringen döms till sju års fängelse för bland annat grovt sexuellt tvång. Han frias från den grövre rubriceringen grovt sexuellt övergrepp.

Nätpedofilen i Husby

Trots att Solna tingsrätt nu slagit fast att mannen genom hot på nätet förmått flickor att begå grova övergrepp på sig själva döms han inte för grovt sexuellt övergrepp mot barn. Liksom i tidigare mål där män åtalats för samma typ av handlingar anser Solna tingsrätt att det råder tveksamhet om i vilka fall rubriceringen kan användas. Många väntar därför spänt på en vägledande dom från Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet