74 nya dödsfall inrapporterade

Uppdaterad
Publicerad

74 nya dödsfall bland personer med konstaterad covid-19 har rapporterats in under det senaste dygnet, meddelar Folkhälsomyndigheten. Som vanligt förekommer eftersläpning efter helgen.

– Det har inte skett något dramatiskt utan fallen är väl spridda över de senaste sju dagarna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Totalt har nu 4 542 personer med covid-19 dött i Sverige och 2 121 personer får, eller har fått, intensivvård.

– För Sveriges del ligger vi kvar på ungefär samma platå som tidigare. Storstadsregionerna står för den största delen av iva-fall. Vi ser en hyfsat positiv utveckling på sikt, framför allt inför sommaren, säger Anders Tegnell under onsdagens presskonferens.

40 803 konstaterat smittade

Antalet konstaterat smittade i Sverige är 40 803.

Ett stort antal nya fall har tillkommit på grund av problem med inrapportering.

– I Sverige har vi fått ett litet problem med inrapportering. Det har därför kommit in nästan 1 400 nya fall. Det är vård- och omsorgspersonal, säger Anders Tegnell på presskonferensen.

Sommarbesked dröjer ytterligare

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att besked om vad som ska gälla för inrikesresor i sommar är på gång. Men de som hoppades på ett besked under onsdagen får vänta.

– Vi äger inte frågan helt och hållet själva. Det är många involverade och det är många som kommer att bli påverkade av ett sådant beslut så det är viktigt att det blir ett bra beslut, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Men vi hoppas vi ska få det klart den här veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.