”Varken jag eller mina medarbetare och har några redskap för att trolla fram utvilad hälso- och sjukvårdspersonal”, säger Taha Alexandersson på Socialstyrelsen. Foto: SVT

88 nya inrapporterade dödsfall i covid-19

Publicerad

88 nya dödsfall inrapporterades under onsdagen. Färre än 400 personer intensivvårdas i dag för covid-19, men trycket på vården är fortsatt mycket högt.

– Det är extrema siffror som har varit under lång tid, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

I Sverige går kurvan över antalet avlidna mycket sakta och hackigt nedåt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell och understryker:

– Det är jätteviktigt att vi fortsätter följa rekommendationerna, så kurvan inte början gå uppåt igen, säger han.

Coronapandemin

Totalt har 31 523 personer bekräftats vara smittade av covid-19 i Sverige med 3831 dödsfall.  Medelvärdet per dag för antal döda under de senaste tio dagarna ligger på 68 personer.

”Extremt utmattad vård- och omsorgspersonal”

Men det är ett fortsatt högt tryck på sjukvården, säger Taha Alexandersson.

–  Varken jag eller mina medarbetare och har några redskap för att trolla fram utvilad hälso- och sjukvårdspersonal som ska ta oss igenom det här.

Färre än 400 personer intensivvårdas för covid-19 i dag. Taha Alexandersson understryker dock att Sverige är inne på ytterligare en dag då sjukvården omhändertar runt 20 procent fler än ordinarie kapacitet, när man räknar in patienter som intensivvårdas av andra anledningar än covid-19.

1508 patienter med covid-19 vårdas dessutom på andra avdelningar på landets sjukhus.

–  Jag vet inte på vilket sätt vi ska kunna uttrycka det här mer än vi redan gjort hittills: det är en extremt utmattad vård- och omsorgspersonal som dagligen ser till att vi håller oss under den här berömda streckade linjen som är hälso- och sjukvårdens kapacitet, säger Taha Alexandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet