Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Tegnell Tegnell om den brittiska mutationen i Sverige Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

95 fall av den brittiska mutationen i Sverige – kan bli dominerande

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 95 bekräftade fall av den brittiska virusmutationen i Sverige. Det uppger Folkhälsomyndigheten på dagens pressträff.

– Den kan ta över och bli den dominerande stammen, säger Anders Tegnell.

64 av de 95 fallen har resekoppling, 29 saknar resekoppling. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det inte osannolikt att den nya virusvarianten tar över som den dominerande stammen även i Sverige.

– Det är inte otroligt om den tar över. Men det vet vi inte än, det har ju bara skett i ett land hittills och det är i Storbritannien. Mycket talar för att det är en stam som är duktig på att sprida sig, säger Anders Tegnell.

Inte säker på dödligheten

Statsepidemiologen ställer sig dock mer tveksam till om den är mycket dödligare, vilket en brittisk studie visat på.

– Om det verkligen är så stor skillnad är svårt att säga. Det var en ganska liten grupp man tittat på. Jag vill avvakta större studier, säger Tegnell.

Fortsätt håll avstånd

Samma åtgärder och restriktioner, som att hålla avstånd och jobba hemma, gäller för att begränsa smittspridningen även av den nya varianten, menar Tegnell.

– Den är inte så annorlunda. Vi får inte glömma bort det. Det är samma åtgärder som fungerar på den här stammen, det handlar om att göra mer av det vi redan gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer