I Warszawa demonstrerade kvinnor på fredagen mot förslaget att skärpa Polens redan restriktiva abortlagar. Foto: TT/AP

Polen kan införa hårdare abortlag – stora protester i landet

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals polska kvinnor intar nu gatorna för att protestera mot att en allt hårdare abortlag kan röstas igenom i landet.

– Lagen skulle vara ett fruktansvärt hårt slag mot flickor och kvinnor om den går igenom, säger Katarina Bergehed vid Amnesty.

Polen har en av de mest restriktiva abortlagar i Europa. Under förra året gjorde runt 80 000 polska kvinnor olagliga aborter, både i Polen men också i andra länder, enligt polska kvinnorättsgrupper.

Nu väntas lagen bli ännu hårdare när politiker försöker få igenom att det ska bli förbjudet att göra abort även om det finns allvarliga fosterskador. I dag är det tillåtet med sådana aborter, och det är även möjligt vid våldtäkt, incest eller om graviditeten är riskfylld.

– Den anledningen man nu vill förbjuda är den vanligaste till att kvinnor och flickor får abort i dag i landet, ungefär i 95 procent av alla fall, säger Katarina Bergehed, sakkunnig på kvinnors rättigheter vid Amnesty i Sverige.

”Klimatet går åt helt fel håll”

För två år sedan stoppade hundratusentals polacker, flera av dem kvinnor, ett förslag som helt skulle förbjuda aborter och dessutom göra det straffbart att göra en abort med uppemot fem års fängelse som påföljd.

Bergehed berättar även att Polen på 60–70-talet var ett land som svenska kvinnor åkte till för att göra abort.

– Nu har vi en omvänd situation och klimatet går åt helt fel håll. Så det är självklart att kvinnor och flickor i landet ska vara oroade över att deras rättigheter inskränks, säger hon.

Klimatet har hårdnat i Polen och allt fler demonstranter riskerar att straffas, folk som visar stöd för aborter blir också utsatta för polisräder - inte minst kvinnoorganisationer. Trots detta fortsätter protesterna, berättar Bergehed.

Flera demonstrationer i landet

Under fredagen demonstrerar tusentals kvinnor med anledning av att abortlagen nu kan skärpas.

– Man försöker att mobilisera så många människor man bara kan, även om allt fler är rädda för att göra det, säger hon.

Samtidigt finns det också ett starkt stöd för dessa nya lagar bland den polska befolkningen, inte minst bland kvinnor.

Varför ser vi den här utvecklingen i landet? 

– Det beror dels på att det är mycket mer konservativa krafter som gått fram i valen. Detta samtidigt som kyrkans makt också blivit starkare i Polen, säger Katarina Bergehed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.