– Abort dödar små människor, små polacker. Vi vill visa vad som pågår, säger demonstranterna i ”Stopa borcji.” Foto: SVT Jörgen Söderström/Sara Sundstedt

”Abort dödar små polacker”

Uppdaterad
Publicerad

I Polen pågår kampen om underlivet. Landet har redan en av Europas hårdaste abortlagar, och just nu diskuteras ett medborgarförslag om att totalförbjuda alla aborter, förutom i fall då kvinnans liv är hotat. Bakom förslaget står en allt starkare anti-abortlobby.

Vi träffar dem i centrala Warszawa. De står i klungor och håller enorma plakat med blodiga bilder på aborterade foster. SVT Friktion pratar med en ung tjej bland volontärerna.

– Abort dödar små människor, små polacker. Vi vill visa vad som pågår så att folk kan ansluta sig till oss och stötta ett totalförbud mot abort, säger Anna Trutowska, volontär för ”Stop aborcji” (Stoppa abort).

Friktion

Polariserad abort-kamp

Abortfrågan blossade upp ordentligt i höstas – då lämnades två medborgarförslag in till parlamentet: ett som ville liberalisera dagens abortlagstiftning, och ett som ville totalförbjuda alla aborter förutom i fall när kvinnans liv var hotat. Det ville också kriminalisera abort med ett maxstraff på fem års fängelse för de kvinnor och läkare som utför den. 

Det första förslaget lades ner direkt, och det andra skapade landsomfattande protester och strejk, kända som ”Black Monday”-demonstrationerna.

Protesterna stoppade lagförslaget, men det ligger fortfarande under utredning i parlamentet, där nationalkonservativa lag- och rättvisepartiet har egen majoritet. Bakom medborgarförslaget står anti-abortorganisationen ”Stop aborcji”, som samlade in nära en halv miljon namnunderskrifter för petitionen. 

Mer och mer ”pro-life”

”Stop aborcji” är en stiftelse med 300-500 volontärer, de flesta mellan 20-30 år. De säger sig organisera runt 50 demonstrationer i månaden över hela Polen. Och organisationens grundare, Mariusz Dzierzawski, är nöjd med utvecklingen.

– Måttet på framgång är den allmänna opinionen som systematiskt sedan ett tiotal år har förbättrats. Polackerna är mer och mer ”pro-life” (anti-abort). Fler och fler anser att abort är ett brott som inte kan accepteras.

– Jag insåg själv för en tid sedan att abort är att döda en människa. Att det är ett brott som är omöjligt att tolerera. Och att bara vara likgiltig inför det är ett brott, säger Mariusz Dzierzawski.

Ser ni inga problem som kan uppstå för kvinnor om vi totalförbjuder abort?

– Det är detsamma som att fråga vilka problem som uppstår om man över huvud taget förbjuder mord på människor. För mördare uppstår det förstås vissa problem. 

Kvinnor tvingas göra abort utomlands

Abort var tillåtet i Polen när det var olagligt i Sverige. Fram tills legaliseringen 1975 var ”Polen-resorna” ett utbrett begrepp, då kvinnor som inte beviljats abort i Sverige åkte till Polen för att få hjälp av läkare där.

I dag är situationen den omvända. Sedan 1993 är abort i Polen bara tillåtet i tre fall: om kvinnans liv är hotat, om fostret är allvarligt skadat eller om kvinnan blivit utsatt för våldtäkt eller incest. Nu är det de polska kvinnorna som tvingas söka hjälp utomlands.

Enligt en offentlig rapport gjordes 1.040 lagliga aborter i Polen 2015.

Men kvinnorättsorganisationen ”Federation for Women and Family Planning” uppskattar att det egentligen sker runt 150.000 polska aborter varje år. De flesta i grannländer som Tyskland, Tjeckien och Slovakien, andra illegalt i Polen. 

SE: DE TAR STRID FÖR VALFRIHETEN

Att göra aborten utomlands är lagligt och därmed säkrare för kvinnan, och det kan också vara billigare. Enligt kvinnorättsorganisationen kostar en illegal abort i Polen omkring 1.000 euro. I Tyskland eller Slovakien får man betala 300-400 euro för behandlingen. 

Kampanj mot dagen efter-piller

I ett allt mer konservativt Polen är det inte bara aborträtten som är utsatt. Kvinnorättsorganisationen vittnar om hur det även blivit svårare att skydda sig, att få tag på preventivmedel och dagen efter-piller.

”Stop aborcjis” hemsida pågår just nu en kampanj mot akut p-piller (dagen efter-piller). En blodig hand tar emot ett kvitto från apotekspersonalen. Bredvid bilden kan man läsa att ”i polska apotek kan du fortfarande köpa pillret ellaOne”... ”att bibehålla försäljningen av ellaOne är ett tillstånd att döda ofödda”. Man uppmanas skriva under petitionen om försäljningsförbud som ska skickas till hälsoministern. 

Akut-p-piller ska tas så snart som möjligt efter oskyddat sex. Det kan förhindra en graviditet genom att fördröja ägglossningen. Det är alltså inget abortpiller – om man redan är gravid är det för sent att använda ett akutpreventivmedel. 

Mot alla former av preventivmedel

Mariusz Dzierzawski ser inte preventivmedel som någon lösning på abortproblemet. De är snarare ett problem i sig.

– Preventivmedel, vilka som helst, inte bara de hormonella, har fördärvat européernas liv. Och därav kommer all depression och olycklighetskänsla i hela Europa. 

– Såväl kvinnan som mannen kan bli lyckliga bara i en fast relation som är öppen för fertilitet. 

Han menar att preventivmedel öppnar upp för män att utnyttja kvinnor och slippa undan ansvar. Och han passar på att ge en känga till svenskarna.

– Det finns visst uppgifter om att i Stockholm är 40 procent singlar. De klarar inte bygga relationer, det är det viktigaste. Med en annan människa av motsatt kön. De flyr in i ensamheten, och en ensam människa är olycklig.

Även veckans KORRESPONDENTERNA handlar om abort och rätten att säga nej. Se programmet redan nu på SVT PLAY

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet