Foto: Karin Axelsdotter Olsson, SVT

Var fjärde tonåring i Singapore har astma

Uppdaterad
Publicerad

Singapore har satsat mycket på att visa upp en ren och grön stad. Men luften i staden har det länge varit tyst om.

– Det är som att de har missat det totalt. Var fjärde tonåring här har astma, och det är först nu de frågorna lyfts, säger luftforskaren Erik Velasco.

Luften i Singapore är relativt bra om man jämför med andra stora städer i Asien. Det är mer rättvist att jämföra Singapore med städer i Europa än med Peking och Kambodja till exempel.  Ändå skapar luften stora hälsoproblem.

– Där har man problem med stora partiklar, här är det de ultrafina partiklarna som är det största problemet. Så mycket som var fjärde tonåring har astma, och var femte i befolkningen som helhet, visar siffror från Health Promotion Board. Det är flest i världen, säger Erik Velasco luftforskare vid Singapore universitet.

Friktion

Siffror inte offentliga

Men exakt hur dålig eller bra luften i Singapore är får vi inte riktigt veta under vårt besök i Singapore. Myndigheten som har hand om luftfrågor vill inte prata med oss. Visserligen har staden 22 mätstationer, men vart de står verkar vara hemligt och siffrorna är inte offentliga. 

– Luftföroreningar är en känslig fråga här. Det är skillnad mot hur ni har det i Sverige där ni vet exakt var mätstationerna står och ni kan få del av siffrorna dagligen, säger Erik Velasco som har jobbat på SMHI i Norrköping några månader för ett par år sedan, därför kan han jämföra. 

”I rätt rikting”

Men Erik Velasco kan ändå med stor säkerhet säga att Singapore överskrider WHO:s riktlinjer för ultrafina partiklar. Det vet han för han gör egna mätningar dagligen. 

Myndigheterna i Singapore har länge skyllt dålig luft på svedjebruket i Indonesien, men som inte riktigt är hela sanningen. Egen fossil energi och avgaser är de största källorna till luftföroreningar i Singapore. Och det senaste året har de börjat lyssna på Erik.

– Nu har de gått ut offentligt och sagt att vi har problem även här och ska följa WHO:s gränsvärden. Staden har infört nya utsläppsbegränsingar för bilar, så det går i rätt riktning nu, konstaterar Erik Velasco nöjt.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet