Trädgårdstrenden på höjden som funkar dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Singapore har världens största och högsta vertikala trädgård. Milano och Paris har också satsat på trädgårdar på höjden, Peking är på gång. En global trend som många vill ta efter för att minska på problemet med dålig luft i storstäderna.

Men funkar det? SVT:s Friktion har besökt Singapore.

Hälften av världens befolkning bor i urbana miljöer. Och när allt fler vill bo centralt knapras det på grönområdena i storstäder. Singapore, det lilla välmående landet i Sydostasien med ett konstant varmt och fuktigt klimat, har blivit världsledande på att plantera grönt på höjden.   

– Eftersom vi är en liten ö gäller det att vi är innovativa. Vertikala trädgårdar är ett av sätten, säger Nur Faezah Mohd Sanif, landskapsarkitekt vid National Parks Board i Singapore och projektledare för Skygreens.  

Friktion

Vertikala trädgårdar är en växande trend inte bara i Singapore, utan globalt. De gör det vackert, de hjälper till att sänka temperaturen i städerna, växterna tar upp koldioxid och avger syre. Och ett argument som använts flitigare på sistone när de anläggs är att de kan hjälpa mot dålig luft i storstäder.  

– I princip fungerar de som att ha träd utomhus. Grönska är väldigt viktigt i våra liv. Vi var tidigare kända som en trädgårdsstad nu jobbar vi mot att vara en stad i trädgården istället, säger Nur. 

Nära noll i effekt

Men frågan är om de vertikala trädgårdarna egentligen har någon större effekt på luftkvaliteten i städer.  

– Nej, egentligen inte. Den mängd partiklar som deponeras på bladen är väldigt liten, säger Erik Velasco vid Singapores universitet som är en av få forskare som har studerat växters förmåga att rena luft.  

– Grönska i städer är bra på många sätt; det är bra för klimatet och grönområden är bra för människors välmående. Men om man bara tittar på vertikala trädgårdar ur ett luftkvalitetsperspektiv har de ingen effekt.  

Om städer vill ta hjälp av växter för att göra luften bättre ska man satsa på träd. Riktiga träd, inte palmer eller prydnadsväxter, menar Erik Velasco.  

– Det handlar om biomassa. Ett riktigt träd har stor densitet och det gör att de har större förmåga att faktiskt ta upp partiklar ur luften. Så mitt råd är att plantera träd så mycket man kan. Och ta hand om de gamla träd som finns i städer. Träden gör skillnad. 

Träd är ryggraden

Singapore är också väldigt bra träd. De senaste 45 åren har de planterat två miljoner och rankas nu som världens trädtätaste stad. 

– Träden är vår ryggrad i arbetet med att göra Singapore till en stad i trädgården. Och ett träd är nog egentligen bättre för luften än vertikala trädgårdar. För ett träd är ju i sin naturliga form och träden kräver inte alls lika mycket skötsel, avslutar Nur Faezah Mohd Sanif . 

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet