Blommor och ljus på platsen där en tolvårig flicka skottskadades i Botkyrka. Och ett vapen som syns i en musikvideo. Foto: Ali Lorestani/TT/Polisen

Adriana, 12, blev offer i upptrappat gängvåld – nu åtalas tre för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Kulorna var egentligen ämnade för någon annan. Men när väl skotten fallit hade en 12-årig flickas liv släckts. I dag åtalas tre personer för vapenbrott i samband med mordet på Adriana utanför Stockholm i fjol.

Männen misstänks ha hanterat flera skjutvapen, bland annat det förmodade mordvapnet, en Kalashnikov. Vapnen förekommer i en musikvideo som spelades in innan mordet, där även den flyktbil som användes syns.

Polisen har tagit del av råmaterialet till videon som på ett antal punkter skiljer sig från den som senare publicerades, enligt vice chefsåklagare Anna Svedin.

– Vi vet bland annat att man gör allt för att dölja bilen och att mordet sker en eller två dagar efter inspelningen. De personer som sitter häktade för mordet ingår även i den konstellation som deltagit i produktionen av videon.

Hittad tomhylsa

Polisen har även hittat en tomhylsa i det garage som videon spelades in i, en hylsa som stämmer överens med flera av dem som hittats på mordplatsen i Norsborg.

Musikvideon ses av åklagaren som ett sätt för de misstänkta att demonstrera sitt våldskapital. Hon anser dessutom att vapnen hanterats på ett sätt som riskerade att skada personer ur allmänheten. Delar av videon ska bland annat ha spelats in på en skolgård.

Det var under natten till den 2 augusti förra året som mordet ägde rum utanför en snabbmatsrestaurang i Stockholmsförorten Norsborg. Måltavlan för skjutningen misstänks ha varit två personer med kopplingar till kriminella gäng.

– Det är en eller två personer som finns på den här platsen som sticker ut som särskilt intressanta. De har kopplingar till den kriminella miljön i området, säger polisens utredningsledare Lukas Molander.

Utpekad gängledare

Totalt misstänks åtta personer för brott i samband med mordet på Adriana, som var ute och promenerade med familjens hund. Förutom de tre personer som åklagaren nu åtalar för synnerligen grovt vapenbrott misstänks ytterligare fem personer för inblandning i själva mordet. Två av dessa är frihetsberövade medan tre är häktade i sin utevaro och tros befinna sig i Turkiet.

Processen med att få dessa utlämnade har påbörjats, säger Anna Svedin.

Dessutom har åklagaren nyligen tagit del av information från den krypterade tjänsten SKY ECC, som flera av de misstänkta i mordutredningen tros ha använt. Materialet bearbetas nu i förhoppningen om att få fram mer bevis.

Bland männen som åtalas för vapenbrott finns en rapartist och en utpekad gängledare – en rival till det så kallade Vårbynätverket. Han sitter sedan tidigare frihetsberövad för andra brott och utsattes så sent som i fjol för ett mordförsök vid en uppmärksammad skjutning vid Kungens kurva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.