Foto: TT

Advokatbyråns försvar: ”Vi har inte gjort fel”

Uppdaterad
Publicerad

Historiens största läcka avslöjar den enorma skatteflykten.
Presidenter, sportstjärnor och grovt kriminella gömmer enorma summor i skatteparadis – med hjälp av advokatfirman Mossack Fonseca.
Ramon Fonseca, chef på den utpekade advokatfirman menar att man inte begår några fel.
– Vi är inte ansvariga för vilken verksamhet som bedrivs i bolagen firman har startat, säger han i en telefonintervju med nyhetsbyrån Reuters.

SVT:s Uppdrag Granskning har tillsammans med reportrar från den internationella organisationen för undersökande journalister, ICIJ, tagit del av en läcka på 11,5 miljoner dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca. Dokumenten avslöjar hur världsledare, sportprofiler, filmstjärnor och även ökända brottslingar alla har anlitat byrån för att skapa brevlådeföretag i skatteparadis.

Skapar brevlådeföretag

Dokumenten sträcker sig över en tidsperiod på nära 40 år, från 1977 fram till slutet av 2015.

Byråns affärsplan är att skapa brevlådeföretag i länder och territorium med gynnsam skattepolitik – företag som kan användas för att dölja ägarförhållandet kring enorma summor pengar.

Genom några av världens största och mest etablerade banker som förmedlar kontakten kopplas minst tolv aktuella eller före detta stats- och regeringschefer till den panamanska advokatbyrån.

Messi pekas ut

Bland de som nämns finns bland annat Rysslands president Vladimir Putins närmaste entourage, Brasiliens president Dilma Rousseff, Islands nuvarande premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Även Kinas styrande skikt pekas ut, president Xi Jinpings svåger ska enligt läckan ha gömt under stora summor i brevlådeföretag i Brittiska Jungfruöarna – tillhandahållna av Mossack Fonseca.

Utöver dessa förekommer också ökända kriminella, såsom ledare för Mexikos drogkarteller och personer kopplade till spektakulära rån.

Även högt uppsatta tjänstemän inom den internationella fotbollsorganisationen Fifa finns med på kundlistan, liksom superstjärnan Lionel Messi – argentinaren som flera gånger utsetts till världens bästa spelare. Även filmstjärnor såsom Jackie Chan dyker upp bland dokumenten.

”Bolaget ett offer”

De läckta dokumenten visar hur Mossack Fonseca kan kopplas till korruptionshärvor, skatteflykt, pengatvätt och även hantering av stulna tillgångar.

Sammanlagt visar dokumenten på 214.488 företag och fonder skapade i 21 olika skatteparadis, kopplade till medborgare i fler än 200 länder.

Chefen för advokatfirman Mossack Fonseca, Ramon Fonseca, avvisar alla anklagelser och menar att bolaget har fallit offer för ”en internationell kampanj mot integriteten”.

Chefen: Usatta för ett hack

I en telefonintervju med nyhetsbyrån Reuters säger han att bolaget har utsatts för ett framgångsrikt men ”begränsat” hack, skriver TT.

Ramon Fonseca säger att hans advokatfirma skapat mer än 240.000 bolag, men att de allra flesta har använts för legitima ändamål.

Fonseca understryker i intervjun att hans firma inte är ansvarig för vilken verksamhet som bedrivs i bolagen den har startat.

Vi strävar efter att göra juridiska strukturer som vi säljer till mellanhänder som banker, advokater, revisorer och stiftelser, och de har sina slutkunder som vi inte känner till, säger han.

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Panama-dokumenten

Mer i ämnet