Afa riktar ilska mot Migrationsverket

Publicerad

Antifascistisk Aktion, Afa, riktar nu sin kraft mot Migrationsverket. På hemsidan vänds ilskan mot flera namngivna tjänstemän efter den senaste tidens turer kring olika avvisningsbeslut.

Två attacker har hittills genomförts mot Migrationsverkets kontor i Solna. Under julhelgen hade någon hällt röd färg på byggnaden och klottrat ner den. Några dagar senare, den 4 januari, möttes personalen av ett 40-tal demonstranter från Afa som försökte blockera ingångarna och ropade slagord. Aktivisterna var även inne i lokalerna och startade brandlarm och överlämnade ett brev med budskapet att fler aktioner var att vänta.

Den 6 januari utsattes dessutom Migrationsverkets lokaler i Norrköping för skadegörelse. Afa har i de tre fallen erkänt brotten på sin hemsida. Där skriver man också att kampanjen nu kommer att riktas mot några enskilda namngivna handläggare på Migrationsverket, något som uppfattats som allvarliga hot och polisanmälts.

Polis och åklagare har tidigare i år försökt komma åt Afa efter att de erkänt våldsbrott på hemsidan begångna i Jönköpingsområdet, men misslyckats eftersom man inte kunnat identifiera vilka personer som ligger bakom sajten. Bland annat rörde det sig om bilbränder, misshandelsfall och skadegörelse av ett hem till en högerextremist.

Antifascistisk Aktion, Afa, är ett löst sammansatt nätverk av grupper som bildades 1993. Rörelsen beskriver sig själv som en utomparlamentarisk vänsterrörelse som kämpar mot sexism, rasism, kapitalism och homofobi.

Kända för sammandrabbningar och våld
Framför allt har Afa gjort sig känd för sammandrabbningar med högerextremister och för att ha tillgripit våld för att nå sina syften. Det senaste året har rörelsen kopplats till en rad brott i medierapporteringen. Här är några exempel:

• En gård utanför Vara i Västergötland eldhärjas vid en anlagd brand på julafton. Fastigheten har tidigare använts av Nationalsocialistisk front (NSF). Några dagar senare erkänner Afa mordbranden på sin hemsida och skriver att man placerat ut tidsinställda brandbomber där.

• Tre personer med påstådd koppling till Afa häktas för grov misshandel efter ett våldsamt bråk mellan vänsteraktivister och nynazister i Jönköping den 1 maj då en nazist misshandlades svårt. Åklagaren lade dock ner förundersökningen eftersom man inte kunde knyta aktivistena till misshandeln.

Upplopp vid demonstration i Linköping
Under nationaldagen, vid de årliga fackeltågen till minne av mordet på en skinnskalle i Salem år 2000, och i samband med nazisternas firande av Karl XII dödsdag den 30 november har det vid ett flertal tillfällen förekommit våldsyttringar mellan antifascister (Afa och/eller andra vänsteraktivister) och högerextremister. Under 2005 betecknade dock polisen dessa händelser som relativt lugna i sammanhanget.

Men polisen har bland annat tvingats ingripa kraftfullt när grupperingarna drabbade samman den 16 november vid Brommaplans T-banestation och den 4 november i Gamla Stan i Stockholm. En nazistdemonstration i Linköping den 29 oktober slutade också i ett upplopp i samband med att vänsteraktivister försökte stoppa den. Polisen attackerades under bråket av aktivisterna med bland annat gatstenar, knivar, basebollträn och flaskor.

Teresia Dunér

Källor: SVT, TT, DN, Expressen, Afas hemsida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer