Foto: SVT

Åkesson och Löfven i hård ordväxling under debatten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsfrågan och beroendet av SD fick Agendas partiledardebatt att tända till ordentligt.

– Sverigedemokraterna är ett nazistiskt och rasistiskt parti, sade statsminister Stefan Löfven.

– Det är en massa fula ord, påståenden och en massa trams, svarade Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson tände till när Löfven kallade SD för ett nazistiskt parti och han anklagade Löfven för att inte kunna föra diskussion i sak och för att komma med en ”massa smuts”.

Samtidigt rullade Åkessom ut en hel rulle med vad han påstod vara rasistiska och antisemitiska uttalanden av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister.

Agenda

Enligt tidningen Expressen meddelar Sverigedemokraterna nu att de anmäler statsminister Stefan Löfven till konstitutionsutskottet för att han kallat partiet för nazistiskt.

SD-skandaler

Flera av partiledarna tog upp den senaste tidens skandaler i SD med skämt om nazister som sparkar på får som de låtsas vara judar och en motion i riksdagen med antisemitiska undertoner.

– Det är skamligt, och det är skamligt att Jimmie Åkesson inte tar ansvar för sitt parti, sade Centerledaren Annie Lööf.

Grälet uppstod när tv-debatten gick in på hur Sverige ska kunna styras om det blir parlamentariskt kaos efter nästa val och inget block får majoritet. Några nya besked kom inte. Alla upprepade att de inte tänker samarbeta eller göra sig beroende av SD. Samtidigt tog varken Moderatledaren Anna Kinberg Batra eller Stefan Löfven avstånd från tanken att bilda regering även om det egna blocket blir mindre än det andra.

-Om vi har ett oklart läge utan en klar majoritet, så kommer jag inte att avgå, sade Löfven.

-Det kommer vi att hjälpa dig att göra, kontrade Anna Kinberg Batra.

”Inget mähä”

Hon konstaterade dock att Löfven ger samma besked som hon själv, att de inte kan påverka hur SD röstar i riksdagen. Stefan Löfven fann det naivt att tro att SD inte skulle försöka påverka politiken. Och han fick stöd av Åkesson.

– Naturligtvis kommer vi inte att vara något mähä till något block. Självklart kommer vi att försöka påverka politiken, sade han.

Jan Björklund som levererat den senaste nyheten i frågan, att S och Alliansen bör bilda en majoritetsregering i ett sådant oklart läge, varnade för att ytterligheterna tar över.

– Jag vill inte ha ett sådant samhälle och då tror jag att både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna behöver hållas utanför, sade han.

En värderingskris?

Partiledarna debatterade också hur de många flyktingarna ska kunna få jobb och integreras. Liberalernas Jan Björklund förde fram att lite lägre ingångslöner kan ge fler jobb och att det är bättre än att gå på socialbidrag. Löfven varnade för att lägre löner för en grupp kommer att leda till lägre löner även för andra grupper. Han hävdade att den rödgröna regeringens ”samhällsbygge” har fått arbetslösheten att sjunka. Moderatledaren anklagade Löfven för att inte ha några förslag för hur de som står längst från arbetsmarknaden ska få jobb.

– Jag har precis sagt det. Du måste lyssna och inte bara stå och läsa dina repliker, kontrade Löfven.

Både SD:s Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor menade att integration är mer än bara jobb. Hon pekade på kvinnor som utsätts för hedersvåld.

– Den här värderingskrisen vet du att den finns, men du har inte tagit tag i det, sade Busch Thor till Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet