• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

När Åkesson placerar in sitt parti parallellt med Moderaterna är förhoppningen rimligen att det ytterligare kan slipa ned motståndet hos M att på något sätt börja samtala med SD Foto: SVT

ANALYS: Åkesson placerade SD sida vid sida med M

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I utfrågningen placerade Jimmie Åkesson sitt parti parallellt med Moderaterna på den politiska höger-vänsterskalan. Värt att lägga märke till, eftersom SD under lång tid kallat sig ett mittenparti, ”ibland höger och ibland vänster” i olika frågor. Många SD-väljare har också under lång tid definierat sig själva som arbetare, även om partiets väljare under de senaste åren börjat gå allt mer högerut.

Pontus Mattsson

politikreporter

Nu är det val och Sverigedemokraternas stora mål efter valet är att på ett eller annat sätt ges möjlighet till inflytande genom att samtala eller samarbeta med något eller några andra partier. Och det är Moderaterna som i första hand ligger i kikarsiktet.

Hälften av SD-väljarna tycker att Moderaterna är näst bästa parti och drygt en fjärdedel av M-väljarna har SD som andrahandsalternativ. Det är fler M-väljare som har SD som tvåa än vad det är som har C och L på andraplatsen, enligt en färsk undersökning från Novus.

Ytterligare en flört

Och när Åkesson placerar in sitt parti parallellt med Moderaterna är förhoppningen rimligen att det ytterligare kan slipa ned motståndet hos M att på något sätt börja samtala med SD. Som av en händelse motiverade han också SD:s placering med att hänvisa till partiernas likhet i den för moderaterna närmast heliga skattepolitiken.

Men vad gör då SD om de inte släpps in i värmen efter valet? Den frågan gav Åkesson inget tydligt svar på. Kommer partiet att fälla statsministerkandidater och budgetar de inte fått vara med att samtala om?

Inga klara besked

– Vill man vara säker på att kunna regera är det säkrast att prata med oss, men om det sedan innebär att vi måste rösta nej till alla statsministrar... Jag vet inte, det vet vi när vi har ett valresultat, sade Åkesson

Just det, om en vecka vet vi. Åtminstone hur många röster varje parti har fått. Vad det sedan blir för regering utav det kan ta betydligt längre tid att få svar på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet