SVT:s krimreporter Diamant Salihu förklarar bakgrunden i fallet. Foto: SVT

Åklagare: Dödspatrullen ansvarig för danskt dubbelmord

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes slutpläderingarna i rättegången mot de fem personer som kopplas till Dödspatrullen som är åtalade för ett dubbelmord och ett mordförsök i danska Herlev i juni förra sommaren. Enligt åklagaren är samtliga åtalade på olika sätt ansvariga för mordet och för att lurat rivaliserande gängmedlemmar in i en fälla

Den utpekade ledaren i Dödspatrullen gäspar när åklagaren går igenom sin slutplädering.

22-åringen pekas ut för att beväpnad med en AK47:a ha avlossat minst 14 skott mot en redan skottskadad rival.

– Shottaz blev lurade i en fälla, säger åklagaren Rasmus Kim Petersen.

Omfattande bevisning

De fem åtalade sitter bakom Corona-säkra plastskärmar, med en skärm mellan varandra och mellan sig och advokaten. Åklagaren går igenom sina slutsatser av den omfattande dna-bevisning, fingeravtryck, uppgifter från svensk polis om gängkonflikten i Rinkebyområdet och de åtalades egna förklaringar. Han ifrågasatte att de inte lämnat förklaringar förrän under rättegången.

Han tog den utpekade gängledaren som exempel. I rättegången hävdade han att han kommit till Danmark efter att morden skett, att han åkt med andra vänner än de åtalade och att han måste av en slump lutat sig mot flyktbilen, en Audi RS6.

– Han hade mer än ett år på sig att berätta om de tre vittnen som kunde ge honom alibi, men det får vi höra först nu. Är det sannolikt? Nej, det är det inte.

Utifrån bevisningen pekade åklagaren ut samtliga fem – utifrån den video som ett vittne filmade från delar av mordet. Ledaren var den som bar AK47:an, enligt åklagaren.

En 17-åring höll i pistolen, som också användes som mordvapen. En annan släkting till ungdomen, också han 17, ska ha kört bilen. En fjärde burit in föremål från offrens bil. Den femte ska ha tagit bild på det 21-åriga offret som var skjuten 19 gånger. Bilden spreds sedan via Snapchat av någon okänd.

Åklagare: Lurades i fälla

Åklagaren hävdar att de tre offren som kopplas till Shottaz lurades i en fälla, att alla misstänkta känt till konflikten och  att de måste vetat att en av de fem var en ledande person i det gäng i Rinkebyområdet som enligt svensk polis är del i den våldsammaste konflikten i Stockholm.

Samtliga nekar till brott. De två som var 17 år när morden skedde riskerar 20 års fängelse. Livstid finns på straffskalan för övriga, om det blir fällande domar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.