Nu ska en åklagare utreda Saabs Jas-gripen affär med Brasilien. Foto: TT

Åklagare ska utreda JAS-affären med Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare i Brasilien har inlett en förundersökning av affären där Brasilien köper 36 Jas-Gripen plan för cirka 40 miljarder kronor.

Det uppger Brasiliens största dagstidning Folha de San Paulo. Det är åklagarenhetens centrum för korruptionsbekämpning i huvudstaden Brasilia som leder förundersökningen.

I oktober förra året skrev det brasilianska flygvapnet på avtalet med Svenska Saab om köpet av 36 Gripen-plan. Prislappen hade då ökat med 900 miljoner dollar, som i dag motsvarar cirka 8,3 miljarder kronor, vilket har satt igång diskussioner i Brasilien. Bland annat inledde brasilianska regeringskansliets enhet för offentliga frågor förra månaden en undersökning om varför priset gått upp så kraftigt.

Många frågar sig om det kan finnas några oegentligheter bakom det höjda priset.

Saabs presschef Sebastian Carlsson bekräftar för SVT Nyheter att det nu gått vidare till en utredning från åklagarmyndigheten – men betonar att ingen delgivits misstanke om något brottsligt:

– Det är korrekt att det nu finns en åklagare som skall ställa några frågor. I Brasilien finns en mycket öppen möjlighet för vem som helst att anmäla saker och ha en rätt att få det utrett. Det är både vanligt och väntat att det kommer en sådan anmälan, säger Carlsson.

Saab: I grunden positivt

Enligt tidningen Folha de San Paulo så har den brasilianske åklagaren möjlighet att begära att hela affären annulleras om man skulle upptäcka att det funnits ekonomiska oegentligheter. Saabs kommentarer idag är att man ser utredningen som något naturligt, och att företaget tycker det är bra att eventuella frågor besvaras.

– Denna affär är nog den mest öppna vi gjort, det är i grunden positivt att det finns möjlighet för allmänhet att få sina frågor besvarade, det skapar trygghet, säger Sebastian Carlsson.

”Nya krav höjde priset”

Saabs VD Håkan Buskhe förklarade i brasiliansk tv efter köpet att det ökade priset berodde på nya krav från kunden, bland annat en så kallad Wide Area Display. Saab menar också att valutakurser spelar en stor roll för att priset både gått upp och ner.

– Kontrakten är skrivna i svenska kronor, men Brasilien är en oljeekonomi där mycket baseras på dollar, säger Sebastian Carlsson.

För SAAB och Jas Gripen-projektet har detta varit en oerhört betydelsefull affär – inte minst efter den uteblivna affären med Schweiz. Leveranserna av flygplan till Brasilien beräknas ske mellan 2019 och 2024 och delar av flygplanen kommer monteras i Brasilien som en del av tekniköverföring. Försvarsminister Peter Hultqvist har tidigare sagt att affären ger en 30-årig relation mellan Sverige och Brasilien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.