Storägare i Swedbank sålde sina aktier kort innan SVT:s Uppdrag gransknings program om misstänkt penningtätt sändes. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Åklagaren: ”Kvarstår en del att önska av Swedbank”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren i utredningen mot Swedbank menar att banken i vissa delar försvårar utredningen. Det gäller främst kring en hemlig rapport som Uppdrag granskning och SVT Nyheter tidigare kunnat avslöja innehållet i.

– I den delen är jag definitivt inte nöjd med hur Swedbank agerat, säger chefsåklagare Thomas Langrot till SVT Nyheter.

Thomas Langrot menar att Swedbank har samarbetat och hjälpt utredarna att ta fram information. Däremot anser han att det fortfarande finns delar som kvarstår för Swedbank att ta fram, något som Dagens Industri var först att rapportera om.

Enligt Thomas Langrot handlar det om den omfattande rapport som Uppdrag granskning och SVT Nyheter tagit del av, och som avslöjar hur Swedbank inte har levt upp till kraven på hur en bank ska hantera misstänkt penningtvätt.

Swedbank och penningtvätten

– Den har vi inte riktigt fått okej till att använda eller ta information ur, säger han och fortsätter:

– Där vill jag höra advokaten och då måste Swedbank släppa på advokatsekretessen, och det har man beslutat sig för att inte göra.

”Definitivt inte nöjd”

I nuläget har Tomas Langrot valt att inte analysera eller bedöma den rapporten, och han hoppas att Swedbank ska ändra inställning i frågan.

– I den delen är jag definitivt inte nöjd med hur Swedbank har agerat.

Under onsdagen gjorde Ekobrottsmyndigheten ett stort tillslag mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg, och på onsdagskvällen meddelade myndigheten att förundersökningen utvidgats till en brottsmisstanke om både svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation. 

Torsdagens händelser påverkar inte

Att Birgitte Bonnesen på torsdagen sparkades som vd påverkar inte Ekobrottsmyndighetens utredning, säger Thomas Langrot.

I nuläget har varken någon person eller juridisk enhet blivit delgiven misstanke om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet