Lena Hallengren och Karin Tegmark Wisell berättar om tredje vaccindosen. Foto: TT

Alla över 18 år rekommenderas en tredje dos

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tagit beslut om att alla över 18 år kommer att rekommenderas en tredje dos. Samtidigt ser regeringen också allvarligt på smittspridningen runt om i världen.

Folkhälsomyndigheten meddelar att alla mellan 18 och 65 ska få en tredje dos vaccin mot covid-19. Regeringen kommer att avsätta 100 miljoner kronor för att stödja en snabb vaccinationstakt.

– Rekommendationen är att den ska ges 6 månader efter den andra dosen, säger socialminister Lena Hallengren på pressträff under onsdagsmorgonen.

I dag erbjuds alla över 65 en tredje dos. Den nya gruppen som kommer erbjudas en påfyllnadsdos är personer som får LSS-insatser, personer som har beslut om assistansersättning, personer som ingår i medicinska riskgrupper och alla som är 50–64 år, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Därefter kan man gå vidare med erbjudande om påfyllnadsdos för resterande i befolkningen som är 18 år eller äldre.

Beslut om vaccinbevis klart

Regeringen har också fattat beslut som möjliggör vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare, som träder i kraft den 1 december.

– Beslutet har förankrats i riksdagen, säger Lena Hallengren.

Hallengren säger att Sverige har en förhållandevis låg smittspridning, men att man inte kan ta för givit att det kommer hålla i sig framöver.

– Regeringen ser allvarligt på smittspridningen runt om i världen, säger hon.

Därför har Folkhälsomyndigheten fått uppdrag av regeringen att ta fram underlag för eventuellt införande av ytterligare smittskyddsåtgärder.

– Syftet är att ha beredskap för ett eventuellt försämrat läge, säger Lena Hallengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.